Antalya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Genel Sekreteri Haşmet Öyken, "Düşünce özgürlüğünün simgesi ve yılmaz savunucusu, demokrasi şehidi gazeteci yazar Uğur Mumcu'yu katledilişinin 20. yıldönümünde bir kez daha saygıyla anıyoruz" dedi. Öyken, "Bu toprakların aydınlarına sahip çıkılmadıkça ve unutturulmaya çalışılan cinayetler aydınlanmadıkça hiç kimseye rahat yok" diye konuştu.
Antalya Gazeteciler Cemiyeti adına bir basın açıklaması yapan AGC Genel Sekreteri Haşmet Öyken, Cumhuriyet'in, Atatürk İlkelerinin ve özgürlüğünün her zaman yorulmaz savunucu olan Uğur Mumcu'nun, gazetecilik mesleğine gerçek anlamda 'araştırmacı gazetecilik' misyonunu kazandırdığını, gerçeğin perdesini aralarken, karşısına kimin çıkacağına hiçbir zaman bakmadığını' belirtti.
Öyken açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
"Uğur Mumcu katıksız, ödünsüz, coşkulu bir Kemalist'ti. Onu anarken sorumluluklarımızı birbirimize anlatmalıyız. Böyle günlerde Uğur Mumcu ile onun gibi yitirdiklerimizle, onların düşünceleri ile beraber olmak zorundayız. Uğur Mumcu, 'Bilgi sahibi olmadan, fikir sahibi olunmaz' diyordu. Bu, onun gazetecilik ilkesiydi ve bu ilkesinden asla taviz vermedi. Tüm yazı ve çalışmalarında bu ilkeye sıkı sıkıya sadık kaldı. Üzerine gittiği her konuyu araştırdı, inceledi, belgeleri tek tek tasnif etti, vicdanının terazisine vurdu ve ancak o zaman fikrini açıkladı. Bu nedenle açıklamaları, kamuoyunun çok farklı kesimlerinde büyük yankı buldu. Fikirleri günlük çıkarların, kısa vadeli siyasetlerin üzerinde yükselen toplumsal vicdanın ve bilgeliğin sesi sayıldı. Demokrasi ve insanlık düşmanlarının amansız düşmanı oldu"
Öyken, bağımsız, laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti için bugüne kadar büyük bedeller ödendiğini de belirterek, "Bundan sonra da bu uğurda bedeller ödemeye hazırız. Katledilen meslektaşlarımızı ne unutacağız, ne de unutturacağız. Bu toprağın aydınlarına sahip çıkılmadıkça, cinayetlerin ardındaki karanlıklar aydınlanmadıkça ne Mumcular ne Emeçler ne İpekçiler, ne Üçoklar, ne Kışlalılar ne de Dink'ler yattığı yerde rahat edecek, edebilecek" dedi.
(SK-Y)

24.01.2013 10:58:51 TSI

Editör: Wan Haber