Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Orköy Şube Müdürlüğü, 2012 yılı içerisinde toplam 1 milyon TL kredi dağıttı.
Kastamonu Orman Bölge Müdürü Ali Şahin, "Sosyal nitelikli krediyle kurulan güneş enerjisiyle su ısıtma sistemi, insanların ormanlara olan baskısını en aza indirmek, doğal ve yenilebilir güneş enerjisinden köylülerin yararlanmasını hedefliyor" dedi.
Şahin, Kastamonu'da ormanların korunmasına yönelik Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü ORKÖY Şubesince geçtiğimiz yıllarda başlatılan "Güneş Enerjisi ile Su Isıtma Sistemleri" projesi kapsamında, orman köylülerine kredi verilerek, su ısıtmada odun kullanımının önüne geçildiğini söyledi.
Şapin, "Proje kapsamında toplam 1 milyon lira kredi verilerek, güneş enerjisi ile su ısıtma sistemi kuruldu. Ayrıca Azdavay'da bir kooperatifimize 5 adet traktörde verdik" diye konuştu.
Sosyal nitelikli krediyle kurulan güneş enerjisi ile su ısıtma sisteminin, insanların ormanlara olan baskısının en aza indirilmesi, doğal ve yenilebilir güneş enerjisinden köylülerin yararlanmasının hedeflendiğini ifade eden Şahin, proje kapsamında kullandırılan kredinin faizsiz, bir yıl ödemesiz ve 3 yılda geri ödemeli olduğunu kaydetti,
Son yıllarda yaşanan küresel ısınmayı Kastamonu'da en aza indirmek için ormanları korumak ve geliştirmek çabası içerisinde olduklarını belirten Şahin, şöyle konuştu: "Gerek orman köylerinde yaşayan vatandaşlarımızın yenilenebilir enerji kaynaklarından olan güneş enerjisinden faydalanmasının yaygınlaştırılması, gerekse bu amaçla ormandan kesilen ağacın azaltılması amacıyla güneş enerjisi ile su ısıtma projesi orman köylerinde yaygınlaştırılmaktadır. Bu proje ile ayrıca orman köylüsünün yaşam kalitesinin yükseltilmesi ile daha sağlıklı bir yaşam ortamına kavuşması da sağlanmış olacaktır"
AMAÇ ODUN KESİMİNİ AZALTMA
Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından kurulan Orman-Köy Genel Müdürlüğü bünyesinde orman köylülerine verilen sıfır faizli kredide, vatandaşların yakacak ihtiyaçlarını gidermek için ormandan kestikleri ağaçları azaltmayı amaçlıyor. Köylü vatandaşlara veriler bu kredi ile odun tüketimi azaltılarak ormanların korunması hedefleniyor.
(Vİ-SA)

23.01.2013 10:24:37 TSI

Editör: Wan Haber