Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Aymen, ağaç mamulleri ve orman ürünleri sektörünün, 2012'de Türkiye geneli ortalamasının üzerinde yüzde 14'lük, kendi birliklerinin ise yüzde 19'luk artış yakaladığını bildirdi.
AKİB'den yapılan yazılı açıklamaya göre, sektör açısından 2012 yılını değerlendiren Ağaç ve Orman Ürünleri İhracatçılar Birliği Başkanı Aymen, Türk ihracatçısının 2012 yılında gerçekleştirilen 152 milyar dolar ihracatla yeni bir rekora daha imza attıklarını belirtti. Ağaç mamulleri ve orman ürünleri sektörünün de Türkiye geneli ortalamasının üzerinde yüzde 14'lük bir artış yakaladığını ifade eden Aymen, "AKİB Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri sektörü ise 2012 yılını Türkiye geneli sektör ihracatının artışının da üzerinde yüzde 19'luk bir artışla kapatmıştır. Hem Türkiye geneli hem de AKİB için Irak'ın en önemli pazar olduğu görülmektedir. Irak, Türkiye geneli sektör ihracatında yüzde 18,4 oranında pay alırken, AKİB ağaç mamulleri ve orman ürünleri ihracatında ise yüzde 28 oranında pay almıştır. Arap Baharı'nın yarattığı siyasi istikrarsızlık sebebiyle Libya'ya yönelik düşen sektör ihracatımızı, ülkedeki toparlanma sürecini avantaja çeviren ihracatçılarımız sayesinde bu yıl rekor seviyede artırmayı başardık. Libya pazarı hem Türkiye geneli sektör ihracatımızda yüzde 616'lık bir artış ve hem de AKİB ağaç mamulleri ve orman ürünleri ihracatında yüzde bin 14'lük bir artış yakalayarak öne çıkan ülkeler arasına girmiştir. Özellikle mobilya ihracatında Libya, en fazla ihracat yaptığımız ilk beş ülke arasına girmiştir. Sektörün Libya'ya rekor sayılabilecek ihracat artışını tetikleyen en önemli alt sektör mobilya olmuştur" dedi.
Sektör içerisinde 2011 yılına göre 2012'de en çok artış gösteren ürün grubunun mobilya olduğu bilgisini veren Aymen, ağaç, demir ve plastik mobilya ihracatında 2012 yılında gerçekleşen 1,8 milyar dolar ihracatın, Türk mobilyasının uluslararası arenada başarı ile pazarlanması açısından, Türk ihracatçısının çalışmasının güzel bir sonucu olduğunu kaydetti. Mobilya ürün grubunun yakaladığı ihracat artış ivmesi ile hem Türkiye ekonomisine sağladığı katkıyı hem de istihdama yaptığı katkıyı artırdığını vurgulayan Aymen, "Küçük yatırımlarla inovasyon odaklı üretime imkan veren yapısı sayesinde mobilya sektörü KOBİ'lerimize önemli fırsatlar sunmakta ve sektörünün önemini daha fazla ortaya çıkarmaktadır. İhracatçı Birlikleri olarak mobilya sektörünün önemini göz önünde bulundurmakta ve bu nedenle sektörü daha da ileriye taşımak adına Birliğimize üye mobilya üretici-ihracatçı firmalarımızın yurt dışı pazarlarda etkinliğinin ve ihracat paylarının arttırılması amacıyla URGE (Üretim Geliştirme Projesini) başlatmış bulunmaktayız. Ayrıca, AKİB koordinatörlüğünde, mobilya sektöründe yeni teknoloji ve metotların üretim süreçlerine kazandırılması, teknoloji odaklı yenilikçi ürünler tasarlanması ile üniversite sanayi işbirliğinin güçlendirilerek yurt dışı pazarlarında sektörün daha rekabetçi hale gelmesi demek olan AR-GE Proje Pazarı etkinliği çalışmalarını da yürütmekteyiz" ifadelerini kullandı.
Aymen, yeni projeler ile 2013 yılında da ağaç mamulleri ve orman ürünleri sektörüne katkı sunmaya devam edeceklerini ve 2023 yılı ihracat hedefine ulaşmada üzerlerine düşen görevi yerine getireceklerini sözlerine ekledi.
(KYM-E)

10.01.2013 15:19:45 TSI

Editör: Wan Haber