Edirne genelinde yaygın olan kavak ekimi bu yıl planlı bir çerçevede yürütülüyor. Üreticinin, kavak hasadı sonrası en büyük sorunlarından biri olan ağaç kökleri, traktör arkasına bağlanan bir aparatla gübreye dönüştürülüyor. Kütük parçalayıcı adı verilen aparat arazideki kütüklerin parçalanmasını maliyet açısından beşte bire indirdiği gibi zamandan da tasarrufu sağlıyor.
Kavak endüstriyel plantasyonu kapsamında Edirne'nin Meriç ilçesinde 122 hektarlık sahada kesim çağına gelen kavaklar kesilmeye başlandı. Kavakların kesimi sonrası arazide kalan kavak kökleri, kütük parçalayıcı aparatıyla gübreye dönüştürülerek ekonomik girdiye katkı sağlıyor.
Edirne Orman İşletme Müdürü Önder Terzi, tarımsal orman adı altında ve endüstriyel plantasyon kapsamında Edirne'nin Meriç ilçesi kıyısında uygun sahalarda kavak dikim çalışmalarının bu yıl itibariyle başlatıldığını belirtti. Bu çerçevede daha önceki yıllarda dikilmiş ve kesim çağına gelmiş kavakları 5 yılık planlama çerçevesinde kesip temizlediklerini kaydeden Terzi, "İlk önce diri örtünün temizlenmesi kapsamında eski kavaklardan gelen sürgünleri çalı doğrayıcılarla parçaladık" dedi.
Temizlik sonrası arazide kalan ağaç köklerini ise traktör arkasına 'kütük parçalayıcı' adı verilen bir aparatla kökünden temizlediklerini ifade eden Terzi, şunları söyledi: "Kökleri organik gübre olacak şekilde kütük parçalayıcı aparatıyla parçalıyoruz. Bu sistem bölgemizde yeni uygulanan ve maliyeti beşte bire indiren bir çalışma. Kökleri söküp sahadan çıkarmak oldukça maliyetli bir işti ve fazla süreç alıyordu. Bu süreci minimuma indirdik, maliyeti de beşte birine çekmek suretiyle kavaklardan elde edeceğimiz ekonomik girdiyi de 5 katı artırmış olduk. Bu çalışmaları 5 yıllık süreç içerisinde bütün Meriç havzasında 630 hektarlık sahada kavak endüstriyel plantasyonu adı altında tamamlayacağız. Bu da ülkemize ekonomik girdi açısından oldukça güzel bir girdi sağlayacak."

SU KAYBI YÜZDE 50'DEN YÜZDE 5'E DÜŞECEK"
Kavak köklerinin yanı sıra sulamadan maliyeti düşürdüklerine dikkat çeken Terzi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kökler sahadan temizlendikten sonra sulanması sorun oluyordu. Biz, 50 yıllık garanti verilen yeraltı boru döşeme sistemi sayesinde idare süresini 15 yıldan 10 yıla çekeceğiz ve bu çerçevede su kaybını yüzde 50'den yüzde 5'e düşüreceğiz."
Terzi, hem ağaç köklerinin parçalanması sisteminin hem de sulama sisteminin ülke ekonomisine katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.
(ORA-HO-Y)

23.01.2013 09:35:23 TSI

Editör: Wan Haber