Afyonkarahisar'da gerçekleştirilen 'Türk Yerel Medyası AB Yolunda Projesi' yapılan sunumların ardından sertifika dağıtım töreniyle sona erdi.
Oruçoğlu Termal Otel'de dün başlayan ve Afyonkarahisar ile birlikte Türkiye genelinde çok sayıda yerel medya mensubun katıldığı seminerde AB sürecine yerel medyanın destekleri konusunda Afyonkarahisar Gazetecileri Dayanışma Derneği (AGD) Diplomasi Muhabirleri Derneği ile Ekonomi Muhabirleri Derneği tarafından bilgilendirme paneli düzenlendi. Panelde Diplomasi Muhabirleri Derneği adına konuşan Dernek Başkanı Zeynep Gürcanlı, Türk toplumunun AB ile gerçek anlamda ilk olarak 1995 yılında yapılan Gümrük Birliği antlaşması ile tanıştığını söyleyerek, "O günden sonrada AB ile ilgili tartışmalar toplumuzda yaşanmaya başladı. Kimine göre AB kuş, kimine göre ise deve idi. Türkiye'de herkesin AB'ye kendi çıkarları doğrultusunda batlı ve yaklaştı, özellikle Türkiye'de yaşayan azınlıklar AB'yi bir güvence olarak gördüler. Basın ise AB'yi birazcık magazinsel olarak tanıttılar. AB'nin tanıtımında yerel medyaya düşen en büyük görev ise AB'nin imkanlarını topluma anlatmaktır"
AGD Başkanı Mehmet Abdioğulları ise derneğin kuruluşundan bugüne kadar yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler vererek, AB Bakanlığı Ulusal Ajansa, Leonardo Da Vinci Hareketlilik Projeleri PLM Programı kapsamında sunulacak olan projenin bir paydaşı AGD olduğunu söyledi. Abdioğulları, "İki haftalık bir çalışma ziyareti şeklinde planlanan proje, katılımcıların mesleki gelişimlerine katkı sağlayacak eğitim, staj, iş başında izleme vb. aktivitelerden oluşacaktır. Katılımcıların iaşe ve ibate giderleri proje bütçesinden karşılanmak üzere Ağustos-Eylül 2013 tarihlerinde gerçekleştirilmesi tasarlanan çalışma ziyareti; İngiltere, Belçika, Hollanda ve Almanya olmak üzere dört ülkeyi kapsayacaktır. Medya, birçok konuda kamuoyu yaratılması ve şekillendirilmesi bakımından önemli bir güç olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu şekilde değerlendirildiğinde, Avrupa Birliği hakkındaki kamuoyunun şekillendirilmesi konusunda da medyaya önemli bir rol düşmektedir. Bu bağlamda AGD olarak Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürlüğü himayelerinde 'Türkiye ve AB Arasındaki Sivil Toplum Diyalogunun Güçlendirilmesi III Hibe Programının' bir bileşeni olmak üzere 'Diyalog için Medya Katkısının Güçlendirilmesi Teklif Çağrısını' dört gözle beklemekteyiz" diye konuştu.
Panelde konuşan Ekonomi Muhabirleri Derneği Başkanı Turgay Türker ise AB konusunda yerel medyanın çok önemli bir ayak olduğunu kaydetti.
(GC-ÖZ-Y)

15.01.2013 18:26:20 TSI

Editör: Wan Haber