Pakistan'daki BM İnsan Halkarı Konseyi, Pakistan'da yaşayan Afgan mültecilerin ülkelerine dönmeleri için teşvik paketleri takdim ediyor.
1 milyon 66 bin kişi ile dünyadaki Afgan mültecilerin en kalabalık bulundukları ülke olan Pakistan'daki BM Insan Haklari Konseyi'nin desteği ile Afganlı mülteciler asıl vatanlarına dönmeye başlıyorlar.
"OKUYAMADIK, ÇÜNKÜ ÇALIŞMAK MECBURİYETİNDEYDİK"
Vali Han isimli Afgan asıllı mülteci, Pakistan'da 32 sene ülkesinde barışın sağlanmasını beklediğini ifade ediyor. Han, harp yorgunu Afganistan'a bir gün sulhün geleceği ümidi ile senelerdir Pakistan'da yaşıyor. Han, artık beklediği zamanın geldiğini düşünüyor.
Hayatlarını idame ettirebilmek için Pakistan'da ağır işlerde çalıştıklarını ifade eden Vali Han, "Sakallarım çalışmaktan erken kırlaştı. Burada eğitim alma ve iyi iş sahibi olma imkanımız yok, çünkü mülteciyiz. Biz okuyamadık, çocuklarımız da okuyamadı. Çünkü bunun için imkanımız ve belli haklarımız olmuyor" diyerek, kendi vatanlarına döndüklerinde bu haklara kavuşacaklarını ümit ediyor.
BM İnsan Hakları Konseyi'nin Gönüllü Geri Dönüş Merkezi'nin yardım ve teşvikleriyle Vali Han ve ailesi, ülkeleri Afganistan'a dönüyor. "Afganlılar eğer kendi Hataylarını idame ettirebilecekleri imkanlara sahip olsalardı asla yabancı ülkelere iltica etmezlerdi" diyen Peştu Han, "Sanırım artık vatana dönüş vakti geldi" diyor.
AİLE BAŞINA 150 DOLAR HİBE
Pakistan'da yaşayan bir diğer Afgan mülteci Şer Han ise Pakistan'da bir mülteci ailenin çocuğu olarak doğmuş. Pakistan'da fırıncı olarak çalışan Şer Han da ailesiyle birlikte Afganistan'ın kuzeydoğu eyaleti Kunar'a gitmeye hazırlanıyor.
25 yaşındaki Şer Han, düşündüklerini şöyle dile getiriyor: "Artık kendi topraklarımıza dönüyoruz. Artık ülkemizde sulh ve selamet var. Ben ve çocuklarım burada doğduk, bundan dolayı alıştığımız bu toprakları terk etmekten üzüntülüyüz, ancak asıl vatanımıza dönmeliyiz"
BM İnsan Hakları Konseyi'nin yardım programı, Afganistan'a dönen ailelere battaniye, ana ev ihtiyaçları ve kışlık kıyafet ihtiyaçları gibi birkaç kalem yardımı ihtiva ediyor. Mültecilere ayrıca Pakistan'dan Afganistan'a nakliyatları için de yardım temin ediliyor. Vatanına dönen her Afgan ailelerin ayrıca 150 dolar nakit hibe alacakları belirtildi.
Pakistan'daki BM İnsan Hakları Konseyi'nden Ahmed Warsame, kış boyu ve önümüzdeki yazın Afgan mültecilerin vatana dönüşlerinde artma olacağını beklediklerini söyledi. BM İnsan Hakları Konseyi'nin kayıtlarına göre, konsey 2002'den beri 3 milyon 800 bin Afgan mültecinin Pakistan'dan vatanlarına dönmelerine yardımcı oldu.
(CTŞ-ÖK-D)

01.01.2013 13:28:31 TSI

Editör: Wan Haber