Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre, Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı teşkilatını değiştirerek Anayasa değişikliğine gidilmeden ‘fiili başkanlık’ sisteminin altyapısını hazırladı. Cumhurbaşkanlığı teşkilat yapısını kararnameyle değiştiren Erdoğan, başına eski Ulaştırma Bakanı ve AKP İzmir Milletvekili Binali Yıldırım’ı getirdiği Yatırımları İzleme Dairesi kurarak Başbakanlık’a ait bazı yatırımlara ‘nihai onay’ yetkisini üzerine aldı. Erdoğan’ın başdanışmanlığı görevini de üstlenen Binali Yıldırım, Erdoğan’ın 2015 başında kabineye de başkanlık edeceğini bildirdi.


Erdoğan’ın başdanışmanlığa getirdiği Binali Yıldırım, bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı teşkilat yapısındaki değişiklikle ilgili, “6 tane veya 7 tane başkanlık vardı, 13’e çıktı. Genel sekreterlik yardımcılığı 3’ten 4’e çıktı. Yatırım İzleme Dairesi’nde Türkiye’nin 2023 hedeflerindeki mega projeleri, yeni ele alınacak projeler burada incelenecek, bu projelerde aksaklık yaşanıyorsa, bununla ilgili hükümet nezdinde gerekli girişimler yaptı.

Yıldırım kararnamenin, Cumhurbaşkanlığı altındaki ofislerin nasıl çalışacağını, hangi görev ve yetkilere sahip olacağını anlattığını kaydetti. Yıldırım, “İhtiyaç olursa zaten Sayın Cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulu’nu topluyor. Nitekim yeni senede bu uygulamaya da başlayacak” diyerek Erdoğan’ın 2015’te Bakanlar Kurulu’na başkanlık edeceğini söyledi.

Yıldırım, Ak Saray’ın maliyetine ilişkin “Bu saray denen yer Karadeniz Otoyolu’nun Sinop ile Samsun arasındaki 50 kilometrelik bölümünün maliyetinin 3’te biridir. Şahsi bir iş de değil. Burada ilerde başkası görev yapacak” dedi.

Editör: Wan Haber