Kış mevsiminde özellikle çocuklarda sıklıkla karşılaşılan geniz eti (adenoid) büyümesi ve iltihaplanması fark edilmediğinde ciddi problemleri beraberinde getiriyor.
Kahramanmaraş Megapark Hastanesi doktorlarından Kulak Burun Boğaz Uzmanı Yusuf Birkan, kış aylarında çocuklarda en sık görülen hastalıkların başında geniz eti büyümesi ve iltihaplanmasının geldiğini söyledi. Uzun süren öksürükler, kulak rahatsızlıkları başta olmak üzere ciddi sağlık sorunlarına yol açan hastalığın tedavi edilmemesi halinde cerrahi müdahalenin de söz konusu olacağına dikkat çeken Birkan, ebeveynleri hastalık hakkında uyardı.
Üzüm salkımını andıran geniz etinin burun ve boğaz arasında yer aldığını ifade eden Birkan, "Geniz eti, burundan giren bakteri ve virüs cinsi mikropları yakalar ve vücudun mikroplarla savaşmasına yardımcı maddeler olan antikorları üretir. Geniz etinin büyümesi halinde çeşitli belirtiler görülebilir. Bunlar, burundan nefes almakta güçlük, sürekli ağızdan nefes alma, genizden konuşma, nefes alırken ses çıkması, uyku sırasında horlama ve uyku sırasında birkaç saniye süreyle nefesini tutma gibi. Eğer çocuğunuzda bu belirtileri görüyorsanız mutlaka doktorunuza başvurmalısınız" dedi.
Büyüyen veya iltihaplanan geniz etinin hekimler tarafından ilk önce antibiyotiklerle tedavi edilebileceğini işaret eden Birkan, "Eğer geniz eti iltihaplı değilse, doktorunuz bir süre beklemeyi önerebilir. Çünkü çocuklarda geniz etinin bir miktar büyümesi normaldir. Zamanla çocuğunuzun geniz eti kendiliğinden küçülebilir. Ancak, nefes alma güçlüğü, uyku apnesi, sık tekrarlayan geniz eti iltihabı ve konuşma bozukluğu meydana geliyorsa ameliyat düşünülebilir ve geniz eti alınabilir. Çünkü geniz etinin fonksiyonlarını görebilecek vücudun daha farklı savunma mekanizmaları da vardır" diye konuştu.
Ameliyat esnasında yapılan uygulamalar hakkında da bilgiler veren Birkan, sözlerini şöyle tamamladı:
"Ne kadar basit görünüyor olursa olsun, her ameliyat çocuk ve ebeveynler için genellikle korkutucudur. Onu nelerin beklediğini anlatarak, çocuğunuzun kendini ameliyata hazırlamasına yardımcı olabilirsiniz. Geniz eti ameliyatında hasta genel anestezi verilerek uyutulacaktır. Bu, ameliyatın bir ameliyathanede yapılacağı ve çocuğunuzun ameliyat sırasında bir anestezi uzmanı tarafından izleneceği anlamını taşır. Yaklaşık 20 dakika sürecek ameliyatta cerrah, geniz etini hastanın ağzının içinden alacaktır. Geniz eti ameliyatı için deride bir kesi yapılmasına gerek yoktur. Hasta, solunum güçlüğü veya kanama belirtisi göstermesi halinde tekrar ameliyathaneye alınabilir. Yaklaşık bir günlük tedavinin ardından da hasta taburcu edilecektir."
(YUT-ÖK-Y)

07.01.2013 11:01:15 TSI

Editör: Wan Haber