Aday mı temayülden çıkar temayül mü adaydan çıkar?
 
Yıl 2008.
 
2009 yerel seçimleri için ülkenin her tarafında bugünlerde olduğu gibi temayül oylama yarışı ve heyecanı başlamıştı.
 
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak ise o sıralar sürpriz bir şekilde Ak Parti’den istifa etmişti. İstifa nedeni sorulduğunda aynen ise şu yanıtı vermişti; “Görevi halktan aldığı destekle sürdüren ve belediyecilikte markalaşan bir insana ‘300 partili ile temayül yoklaması yaptıktan sonra adaylık konusunu değerlendireceğiz’ demek öncelikle o halka hakarettir. Bir kenttin kaderini partiye yeni yazılmış kurumlarda işçi, güvenlikçi oylarına bakılarak başkan belirlenmesi kabul edilecek gibi değil”.
 
Şimdi, bunu da okuduktan sonra “Temayülün ne kadar etkili olabilir?” demeyin.
 
Evet, Sayın Başbakan son Van ziyaretinde temayülün sadece 5 puanlık olabileceğini söyledi ama herkes bilir ki İl Başkanları seçildiğinde ilk yapacakları iş yerini garantilemek olur. Bunun için önce parti delegelerine kendi adamlarını yazar. Sonra teşkilatta kendisine yakın ve sözünde çıkmayacak kişileri İlçe Başkanlığına getirir.
 
Ve kendi seçimi Milletvekili veya Belediye seçimi hangisi sırada ise bunlar üzerinde hesaplar yapılır.
 
Peki, yapılan hesaplar tutar mı?
 
Kesinlikle tutar.
 
Daha önce teşkilatta yer alanlar iyi bilir ama yine de biz bir hatırlamaya çalışalım:
 
Teşkilat kademelerinde yer alan kişiler nasıl basamakları kullanarak bir yerlere geldiğini biliyoruz. Milletvekili olanlara bir bakın. Doğru mu?
 
Temayül yoklamasında kimsenin tanımadığı eğitimi ve kültür seviyesi ne olduğu bilmediğimiz, nerelidir, ne iş yapar bilmediğimiz kimseler bu ilin kaderinde rol oynuyor mu? Oynuyor.
 
Delege olanlar arasında Ak Parti bile oy vermeyenler var. İyi BDP’li olduğunu bildiğim kişileri de tanıyorum çünkü. Benim düşencilerimin aksini düşünen varsa delege listesi getirin beraber kafa yoralım.
 
***
 
Bir de son seçimlere bakalım.
 
En son Milletvekili seçimlerinde Ak Parti Genel Merkezi mevcut Milletvekili ve İl Başkanları temayül oylamasının dışında tutar. Van listesine baktığımızda (Mevcut milletvekili ve il başkanları dışında) 8 Milletvekili adayın burada teşkilatın temayül oylamasında en çok oy alanların listede olduğunu görüyoruz.
 
Yani yazımın başına geri gelelim.
 
Teşkilat başında olanların kendi adamlarını yazan bir oylamadan ne bekliyoruz?
 
Paranın döndüğü, yoğun baskı altında delegenin sağlıklı karar vermesi beklemek mümkün değildir. Gösterilecek adaya toplumun oy vereceğinden kabul görecek birinin olması lazım.
 
Umarım sıkıntıyı en başında çözmüş oluruz.
 
***
 
ADAY ADAYLARINA DUYURULUR!
 
İlimizde birçok aday adayını görüyoruz. Bunlar sembolik projelerin dışına çıkamadığını, bir ilkokul çocuğuna bile sorduğunuzda bu projeler kafasında yer aldığını biliyoruz.
 
Aslında bu ilin projelerin kâğıt üzerinde sıradan bir şeyler olduğunu kamuoyu çok iyi biliyor. O yüzden diyorum ki size kim danışmalık veriyorsa çok eksikleriniz var çok.
 
Ülkede iktidar ancak yerelde muhalefet olan Ak Parti adayların konuşması gerektiği şeyler bunlar mıdır? Değil. Peki, siz yerelde yapılan şeyleri söyleyebilir misiniz? Söyleyemezsiniz.
 
Geçen dönem bu vakitlerde Van Belediyesi hakkında söylenenleri hatırladığımızda çirkin sözlere kulaklarımızı kapatıyorduk. İftiralar halksızlıklar diz boyuydu.
 
İşte bu anlamda şimdi büyükşehir belediye başkanları dâhil Van genelindeki tüm AK Partili aday adaylarının şu samimiyet testinden geçmesi lazım. Muhalif olduğunuz Van Belediyesi’ni açık bir dille bir eleştirin bakalım? Ne kadar sevdiğinizi ve sevginizi dava ruhunu gösterebilecek misiniz? Ya da rakip olarak aday olduğunuz Van Belediyesi’ne ve partiye neler söyleyebileceksiniz? Söyleyemezsiniz.
 
Peki, siz ne yapıyorsunuz? Van halkını “şunları yapacağım” diye kandırmaya çalışıyorsunuz. Bu halk bunları yutmaz.
 
İdeolojik bir seçim propagandası yürütüldüğü bir bölgede sizin de buna karşılık cevabınız ne olacak? Bekliyorum…
 
Van Belediyesi’ni veya başkanına hele bir toz kondurun bakalım. Adaylık verilse bile bunları olmayacağı gibi, kenar mahalleye girebilecek bir aday profilini göremiyorum.
 
***
 
 
VATBO’YA İKİ ÇİFT SÖZÜM VAR
 
Van Ticaret Borsasında olup biteni, neler döndüğünü, kimlerin orada ne hesabı olduğunu iyi biliyorum.
 
Benim şahsıma yapılan linç girişimine sessiz kalmayacağım. Bunların hakkında gerekli belge ve bilgilere yeterince sahibim.
 
Ancak yönetim bu olup bitenlere olumlu adım atmalarını bekliyorum. Kurum daha fazla yıpranmaması için biraz beklemeye çalışacağım.
 
Yarınlar ola hayır ola.
 
Halil TANDOĞAN
Editör: Wan Haber