Adana'da çiftçilik yapan bir kişi rastgele karşılaştığı Amerikalı birisiyle inatlaştı. İnada giren 50 yaşındaki Şemsettin Hoşgör, bisiklet üretimine başladı. İnadı işe yarıyan Hoşgör: Yurt içi ve yurt dışından 'chopper' model bisikletler için talep aldıklarını anlatan Hoşgör, "Ağır bir modeli tek başıma 1.5 - 2 ayda yapıyorum." diyor.

ADANA'da çiftçilik yapan 50 yaşındaki Şemsettin Hoşgör, alışveriş yaparken karşılaştığı bisiklet kullanan Amerikalı bir gençle arasında geçen diyalog sonrası 'chopper' tarzı bisiklet üretmeye başladı. Hoşgör'ün ürettiği bisikletler, yurt içi ve yurt dışından talep görmeye başladı.

Kent merkezindeki bir alışveriş merkezinde 5 yıl önce Harley Davidson motosikletlere benzeyen ve 'chopper' adını alan bisiklet kullanan ABD'li bir gençle karşılaşan Şemsettin Hoşgör, kendisinin de kullandığı bisikletten üretebileceğini söyledi. Hoşgör, Amerikalı gençten, "Ben bu bisikleti Amerika'dan getirdim. Buna sizin gücünüz yetmez. Türkiye'de bu bisikleti kimse üretemez" yanıtını aldı. Bunun üzerine evinin bahçesine 10-15 bin liralık tamir atölyesi kuran Hoşgör, aldığı parçaları birleştirip 'chopper' tarzı bisiklet üretti.

'ÜRETİLMESİ 2 AYI BULUYOR'

Yurt içi ve yurt dışından 'chopper' model bisikletler için talep aldıklarını anlatan Hoşgör, "Ağır bir modeli tek başıma 1.5 - 2 ayda yapıyorum. Bunun içerisine boyutu, tekerin dizaynı, şasesi, deri işçiliği dahil oluyor. Yurt dışından görüştüğümüz kişilerden chopper bisikletler için talepler alıyoruz. Ancak görüştüğümüz kişiler gümrük probleminden dolayı çekincede kalıyor. ABD'de bu sorun olmadığından onlar gönderebiliyorlar. Ancak bizde gümrük girdisi veya fatura mecburiyetinden dolayı gönderemiyorsunuz. Her gün satılan bir şey olmadığı için böyle bir handikap yaşıyoruz" dedi.

'CHOPPER KÜLTÜRÜ YAYGINLAŞIYOR'

Satışların ağır gittiğini ve fabrikasyon üretimin şart olduğunu anlatan Hoşgör, "Fabrikasyona dökmemiz için finans gerekiyor. Bugün küçük bir model yapıyorsunuz 350-400 liraya mal ediyor, 500-550 liraya elinizden çıkarıyorsunuz. Farklı bir model dizayn etmeye çalıştığınızda uluslararası maliyeti 1.5-2 bin lirayı buluyor. Ancak fabrikasyon üretimde bu sorunun yaşanmayacağını düşünüyorum. Birisi çıkıp ben size bu konuda yardımcı olacağım derse, bizde elimizdeki malzemeleri sunmaya ve fabrikasyona geçmeye hazırız" diye konuştu.dha

 

Editör: Wan Haber