Adana Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Birimi ve Toplum Sağlığı Merkezlerinin iş birliğiyle yürütülen Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak (KKK MMR) aşılama oranının yıl sonu itibariyle yüzde 97'lere ulaştığı bildirildi.
Adana Valiliğinden yapılan açıklamada, kızamık hastalığının çocukluk yaş grubunda daha sık görülebilen bulaşıcı bir hastalık olduğu, hastalıktan korunmanın tek yolunun aşılama olduğu vurgulandı.
Hastalığı solunum yoluyla bulaşarak, ateş, döküntü ile seyrettiği, beraberinde öksürük, burun akıntısı, halsizlik ve gözde kızarıklık gibi belirtileri bulunabildiği belirtilen açıklamada, 2002 yılından bu yana Kızamık Kızamıkçık ve Konjenital Kızamıkçığın önlenmesi dahilinde program yürütüldüğü hatırlatıldı.
Sağlık Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Kızamık Bilim Danışma Kurulunun, 12 Aralık2012 tarihinde eksik aşılı hiçbir çocuğun kalmaması, 6 ay-15 yaş arası çocukların ve sağlık personelinin de kızamık aşısıyla aşılanması, bağışıklık seviyesinin yükseltilmesi yönünde karar aldığına dikkat çekilen açıklamada, bu bağlamda Adana Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Birimi ve Toplum Sağlığı Merkezlerinin de iş birliğiyle özellikle Seyhan Toplum Sağlığı Merkezinin yürüttüğü aşılama programı yapıldığı kaydedildi.
Adana'da 2012 yılı itibari ile yüzde 97'lere ulaşan MMR (Kızamık/Kızamıkçık/Kabakulak) aşılama oranını daha üst seviyelere çıkarılması, toplumda tam aşılı çocukların sayısının arttırılması amacıyla, saha çalışmaları il geneline yaygınlaştırılarak devam etmesi gerektiği belirtilen açıklamada, şunlara yer verildi:
"İlimiz dahilinde kızamık/kızamıkçık vaka sayılarında artış söz konusu değildir. Seyhan ilçemiz hedef bebek ve çocuk nüfusu açısından en yüksek nüfusa sahip ilçemiz olması nedeniyle sahada aktif aşılama çalışmaları bu ilçemizden başlamış olup, diğer ilçelerimiz de bu çalışmamız kapsamında aşılanacaktır. Kızamık Bilim Kurulunun aldığı karar neticesinde 6 ay15 yaş arası çocuklarımızın aşıları sorgulanacak, eksik aşılı olanlar aşılanacaktır. Vatandaşlarımız bu yaş ağırlığına giren çocuklarının eksik aşılarını Aile Sağlığı Merkezlerimize giderek tamamlatabilirler veya saha uygulamalarımızın olduğu bölgelerde ziyaretlerine gelen sağlık personeline aşılarını yaptırabilirler."
(CNR-Y)

28.12.2012 12:05:06 TSI

Editör: Wan Haber