Adana'nın 'Fransız' işgalinden kurtuluşunun 91. yıl dönümü, çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Adana Valiliği'nce organize edilen kutlamaların ilki, Atatürk Parkı'nda gerçekleştirildi. Vali Hüseyin Avni Coş, 6. Mekanize Piyade Tümen ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Sezai Bostancı, Büyükşehir Belediye Başkan vekili Zihni Aldırmaz, parkta bulunan Atatürk Anıtı'na çelenk sundu. Daha sonra saygı duruşunda bulunulması ve hep bir ağızdan seslendirilen İstiklal Marşı ile ay-yıldızlı Türk bayrağı göndere çekildi.
Atatürk Parkı'ndaki etkinliğin ardından Uğur Mumcu Meydanı'nda düzenlenen törene geçildi. Özellikle öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği törende Vali Coş, Tümgeneral Bostancı ve Zihni Aldırmaz halkın 'Kurtuluş Günü'nü kutladı. Büyükşehir Belediye Bandosu eşliğinde İstiklal Marşı'nın hep bir ağızdan söylenmesiyle devam eden kutlamalara katılanlar arasında; AK Parti Genel Başkan Danışmanı Necati Çetinkaya, AK Parti Adana Milletvekilleri Ali Küçakaydın, Fatoş Gürkan, Necdet Ünüvar, Mehmet Şükrü Erdinç, CHP Adana Milletvekilleri Ali Demirçalı ve Turgay Develi, MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz da yer aldı.
Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı'nın ilhamını Adana'dan aldığını belirttiğini hatırlatarak, "Adana büyük önderin övgüsüne laik olmuş bir kenttir. Öyleyse ne mutlu Adana'ya, ne mutlu Çukurovalıya. Bu kahraman millet Anadolu'nun dört bir yanında işgalcilere karşı kahramanca direniş gösterdi. Bu destanlardan biri de Adana'da yazıldı. 5 Ocak 1922'de düşman askeri Adana'yı terk etmek zorunda kaldı. Bundan dolayı 5 Ocak günü Adanalının övünç günüdür, gurur günüdür" dedi.
Yaşadığı topraklarda kahramanca savaşan ve esareti kabul etmeyen Adanalılar ile ne kadar övünülse az olacağını ifade eden Aldırmaz, "Büyük mücadeleler ve dökülen kanlarla kurtarılan bu topraklarda insanlarımızın daha iyi yaşayabilmesi için ortak çaba içerisinde olmalıyız. Kurtuluş savaşının kazanılmasının ardından büyük önder Atatürk yeni bir hedef koymuştur ve Türk milletinin muasır medeniyet seviyesine gelebilmesi gerektiğini belirtmiştir. O halde birlikte hareket ettiğimiz sürece Türk milletinin aşamayacağı engel, çözemeyeceği sorun yoktur. Bundan 91 yıl önce Adanalılar nasıl işgal güçlere karşı direniş gösterip, yurtlarından düşmanları temizlemişse, bugün de aynı kararlılığı göstermeliyiz. Sorunların üstesinden gelmek ve daha çağdaş, daha yaşanır bir kente sahip olmak için ortak bir mücadele ortaya koymalıyız" diye konuştu.
4 Ocak Çarşamba günü Pozantı İlçe Kaymakamlığı'ndan alınan 'Atatürk'ün Mücahitlerinden Adana'ya isimli Türk bayrağı, bisikletli sporcular tarafından kutlamaların yapıldığı meydana getirilerek, burada Vali Coş'a takdim edildi. Sporcular aynı zamanda da Zihni Aldırmaz'a ve Tümgeneral Bostancı'ya bir buket çiçek sundu. Daha sonra öğrenciler, günün anlam ve önemini belirten şiirler okudu. Büyükşehir Belediyesi Türk Halk Oyunları ekibi de Çukurova Bölgesi'ne ait halk oyunları gösterisi sundu. Etkinlik, kurtuluş günü sebebiyle Isparta Erenler Mehteran Takımı'nın sunduğu gösteri ve 'Tören geçişi' ile son buldu.
(ERN-AKL-

05.01.2013 15:04:53 TSI

Editör: Wan Haber