Adana ve Mersin’de HDP il ve ilçe başkanlıklarının bulunduğu binalarda kısa aralıklarla 2 patlama meydana geldi. Adana’daki patlamada 3 kişi yaralandı. HDP Seyhan İlçe Eş Başkanı Hüseyin Beyaz’ın kendisine gelen kargo paketini açarken patlama olurken, makam odasının da duvarı çöktü. Mersin’de ise dün getirilen ancak kimden geldiği belli olmaması üzerine kabul edilmediği için terasa bırakılan saksı içindeki çiçeğe yerleştirilen bombanın patladığı belirlendi. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise attığı tweetlerde patlamalardan AKP’yi sorumlu tuttu.

Mersin’de HDP il teşkilatının bulunduğu binada büyük bir patlama meydana geldi. Aynı dakikalarda Adana HDP İl Başkanlığı’nda da patlama meydana geldi.


Bugün saat 09.50’de Adana’nın Cemal Gürsel Caddesi’nde HDP İl Başkanlığı’nın da bulunduğu 4 katlı işhanın 3’üncü katındaki merkez Seyhan İlçe Başkanlığı’nda meydana gelen patlama, işyerlerinin yoğun olduğu semtte büyük panik yarattı. Seyhan İlçe Eş Başkanı Hüseyin Beyaz’ın kendisine gelen kargo paketini açarken meydana gelen şiddetli patlama sırasında, makam odasının yola bakan duvarı yıkılırken, yaklaşık 12 metre uzaklıktaki karşı binaların da camları kırıldı. Patlamada yaralanan İlçe Başkanı Hüseyin Beyaz ile ESP eski İl Başkanı Sabahattin Pişkinbaş ile partili İbrahim Yakup, çağrılan ambulanslarla Özel Adana Hastanesi’ne kaldırıldı. Yaralılar tedaviye alınırken hayati tehlikeleri bulunmadığı bildirildi. Patlamanın ardından makam odasında çıkan küçük çaplı yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü.

Patlama sırasında üst katta bulunan HDP İl Başkanlığı’nda da yönetimin değerlendirme toplantısı yaptığı öğrenilirken; HDP Adana İl Eş Başkanı Hüseyin Yıldız ise Seyhan İlçe Başkanlık makamında meydana gelen patlamayla ilgili emniyetin incelemesinin devam ettiğini söyledi.

PATLAMAYA TEPKİ
Adana Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek de olay yerine gelerek patlama hakkında bilgi alıp inceleme yaptı. Cadde araç trafiğine kapatılarak bölgede geniş güvenlik önlemi alındı. Caddede toplanan kalabalık, sloganlar atarak hükümete tepki gösterdi.

MERSİN’DEKİ PATLAMA, TERASTAKİ ÇİÇEK SAKSISINDA
Aynı dakikalarda Mersin merkez Akdeniz İlçesi’nin Çankaya Mahallesi 111 Sokak’taki 8 katlı Alanya İş Merkezi’nin 1’inci katında HDP İl Teşkilatı’nın bulunduğu iş merkezinde şiddetli patlama oldu. Dün kimden geldiği belli olmadığı için kabul edilmeyen ancak binanın teras katına getiren kişi tarafından bırakılan saksı çiçeğe yerleştirilen ve zaman ayarlı ses bombası olduğu sanılan bombanın patladığı saptandı.

HDP’LİLER POLİSE TEPKİ GÖSTERDİ
Patlamanın şiddetli olması ve kentin hemen hemen her noktasından duyulması büyük bir korku ve paniğe neden oldu. Can kaybının olmadığı patlamada meydana gelen hasarda oluşan parçalar çevreye saçıldı. Patlamanın HDP İl Teşkilatı’nın bulunduğu iş merkezinde meydana geldiğini duyan HDP’liler olay yerine akın etti. Patlama sonrası olay yerine sevk edilen polis, barikat kurarak iş hanına girenlere engel olmaya çalıştı. Polis ile HDP’liler arasında zaman zaman gerginlikler yaşandı. Polise tepki gösteren ve AKP aleyhine sloganlar atan partililer, olayın provokasyon olduğunu belirtip bunun hesabının mutlaka sorulmasını istedi. Bu sırada partilileri yatıştırmaya çalışan polis amirleri, olayın üstüne titizlikle durulduğunu, sorumluların yakalanması için çaba gösterildiğini belirterek partililerden dağılmalarını istedi.

Öte yandan Akdeniz Belediye Başkan Yardımcısı HDP’li Yüksel Mutlu da iş merkezine geldi. Partililerden sakin olmalarını isteyen Mutlu, yetkililerden bilgi aldı.

HDP, saldırılarla ilgili olarak basın açıklaması yapacağını duyurdu. HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, saat 13.00’te Ankara’da Selanik Caddesi’ndeki TMMOB önünde basın açıklaması yapacak.

BEŞTAŞ: TESADÜF OLAMAZ
HDP Genel Başkan Eş Yardımcısı ve Adana 2’nci sıra Milletvekili adayı Meral Danış Beştaş da olay yerine gelerek partililere sakin olmaları konusunda uyarılarda bulundu.

3 yaralının hayati tehlikesinin bulunmadığını belirten Beştaş, parti mitinglerinin yapıldığı 2 komşu ilde aynı dakikalarda uğradıkları saldırının tesadüf olamayacağını, planlı bir saldırı karşısında bulunduklarını, bunun sorumlusunun da hükümet olduğunu, AKP Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu’nun ‘kışkırtıcılık yaptığını’ öne sürdü.

Beştaş, patlamanın meydana geldiği yerden kısa süre önce ayrıldığını belirterek şunları söyledi:

“3 arkadaşımız yaralı. Biri ameliyata alındı. Patlamaların ikisi de 10’a 10 kala. Belli ki planlı bilinçli bir saldırı. Dün büyük sevgi gösterilen Adana mitingini yaptık. Bugün Mersin’de mitingimiz var. Bu patlamalar tesadüf olamaz. Bu sevgiyi, ilgiyi hazmedemediler. Süleyman Soylu, ‘başınıza yıkarız’ diyerek kışkırtıcılık, şiddet daveti yapıyor. Teşvik ediyor. Bunun sorumlusu hükümettir.”

DEMİRTAŞ: SORUMLULAR, AKP’NİN YÖNETİCİLERİDİR
Bugün Mersin’de miting yapacak olan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, patlamalara ilk tepkisini Twitter’dan gösterdi. Attığı tweetlerde patlamalardan AKP’yi sorumlu tutan Demirtaş, şunları söyledi:

“Yaşanan patlamaların sorumluları ‘HDP’nin baraj altında kalması süper olur’ diyerek açıklama yapan AKP yöneticileridir. HDP’ye yapılan saldırıların tümü planlı ve programlı yapılan saldırılardır. Bu saldırılar tek merkezden koordine edilen saldırılardır. ”

HDP Batman Milletvekili Ayla Akat ise patlamalara Twitter hesabından attığı ‘Şimdi birileri her gün partimizi hedef gösterirken, bugün kalkıp saldırıyı kınama tutarsızlığına düşmez umarım’ tweetiyle tepki gösterdi.

HAMİDO OLAYINI HATIRLATTI
12 Eylül öncesi Malatya’da Belediye Başkanlığı görevindeyken adına gönderilen bir kargoyu açtığı sırada meydana gelen patlamada, Başkan Hamit Fendoğlu (Hamido) ile gelini ve 2 torunu hayatını kaybetmiş, sağ ve sol gruplar arasındaki çatışmalar alevlenmiş, toplumsal olaylar yaşanmıştı. 17 Nisan 1978’de, evinde meydana gelen patlamada yaşamını yitiren Fendoğlu’na yönelik saldırıyı planlayanlar bugüne kadar belirlenemedi.

HDP’DEN YAZILI AÇIKLAMA
HDP Merkez Yürütme Kurulu, saldırılarla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. “Saldırılarla bizleri yıldıramazsınız” diye başlayan açıklama şöyle:

“7 Haziran seçimleri yaklaştıkça partimize yönelik saldırılar da artıyor. Bugüne kadar Genel Merkezimiz dahil olmak üzere yaklaşık 60 noktada parti binalarımız, araçlarımız, üyelerimiz ve gönüllülerimiz saldırıya uğradı. Bu sabah Adana ve Mersin il binalarımıza yapılan bombalı saldırılar da işin hangi boyuta geldiğini gösteriyor. Adana il binamıza yapılan saldırıda 6 yöneticimiz ve çalışanımız yaralanmıştır.

Siyasi iktidar destekli karanlık güçler devreye sokularak partimizin gelişmesi ve seçim çalışmaları engellenmek isteniyor. Bu saldırıların siyasal sorumluluğu başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere Başbakan ve diğer AKP Hükümeti mensuplarına aittir. Her konuşmalarında partimizi hedef gösteren, Eş Genel Başkanlarımıza, parti yöneticilerimize ve vekil adaylarımıza hakaret eden ve iftira atan bu zihniyet bugün yeni ürünlerini Adana ve Mersin’de almıştır.

Şu bilinsin ki, hiçbir güç HDP’nin Türkiye halklarıyla buluşmasını engelleyemeyecektir. ‘Yeni Yaşam’ ve ‘Büyük İnsanlık’ çağrılarımız Türkiye’nin dört bir yanında hayat bulmaya devam ediyor.

Adana ve Mersin il binalarımıza yapılan bombalı saldırıları nefretle kınıyor, sorumluların bir an önce açığa çıkarılmasını bekliyoruz.”

HDP ADANA IL BINASINDA PATLAMA MEYDANA GELDI. FOTO: SALIH UCTEPE / ADANA, (DHA)

 

patlmama8

adana-ve-mersin-hdp-binalarinda-patlama-3-yarali-ek-fotograflar-_9169_dhaphoto5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

hdp-mersin-ve-adana-il-binalarinda-patlama-3--yeniden_6667_dhaphoto4

HDP SEYHAN ILCE BASKANLIGI'NDA PATLAMA MEYDANA GELDI.FOTO: ADANA, (DHA)

HDP SEYHAN ILCE BASKANLIGI'NDA PATLAMA MEYDANA GELDI.FOTO: ADANA, (DHA)

Editör: Wan Haber