Anadolu Girişimci İşadamları Derneği'ni (AGİD) ziyaret eden Teksas Türk Amerikan Ticaret Odası Başkanı Tarık Celil, Houston ile Adana'nın partner şehir olması için çalıştıklarını kaydetti.
Teksas Türk Amerikan Ticaret Odası Başkanı Tarık Celil, AGİD Yönetim Kurulu Üyeleriyle bir araya gelerek Teksas ve özelde Houston'daki yatırım imkanları hakkında bilgiler verdi.
Houston'da 49 adet dünyanın en büyük sağlık merkezinin bulunduğunu kaydeden Celil, "Houston'daki hastanelerde; yaklaşık 100 bin çalışan ile 7 milyon hasta tedavi ediliyor. Bu açıdan da Adana'da sağlıkla ilgili çalışmalar yapmak istiyoruz. Adana ile Houston'u partner şehir yapacağız. Bunun için buradayım. Sağlıkla ilgili çok şey yapabiliriz" dedi.
Türkiye ile Amerika arasındaki ticaret rakamları hakkında da bilgiler veren Tarık Celil, şunları kaydetti:
"Türkiye-Amerika ticareti 2011 rakamları itibariyle 19.5 milyar dolar. Bunun yaklaşık 5.5 milyar doları sadece Teksas'tan gerçekleşti. Bu gerçekleşen rakamın 3.6 milyar doları ise Houston'tan gerçekleşen rakamdır. Dolayısıyla Amerika-Türkiye ticaretine baktığımızda 1/4'ünün Teksas endeksli olduğunu görüyoruz. Genele baktığımızda ise 1/6'nın sadece Houston üzerinden gerçekleştiğini görüyoruz. Bu bir şehir olarak çok önemli rakam."
Houston'ın Türkiye'nin gündemine 1980'li yıllarda, rahmetli Özal'ın oraya gitmesiyle girdiğini söyleyenCelilk, "1985-86 yılları döneminde Newyork'tan sonra kurulan 3. Başkansolosluğumuz Houston'da. Şu an başkonsolosluğun dışında 4 tane de konsolosluk var. Bunu, işin yoğunluğunu anlamanız için söylüyorum. Bizim Ticaret Odamız 2005 yılında kuruldu. Geçen 7 yılda 2 bin 500'ün üzerinde Türk işadamı sadece o bölgeye gelmiş-gitmiş" diye konuştu.

"TÜRKİYE İLE HOUSTON ARASINDA KÖPRÜ KURMAK İSTİYORUZ"
Teksas'ın, 7 ayrı eyaletin başında geldiğini de ifade eden Celil, Houston'un sağlık sektörü ile ilgili bilindiğini söyledi. Houston deyince hastaneleriyle, kanserli hastaların oralarda tedavi aramasıyla da bilindiğinin altını çizen Celil, "Bu, geçerliliğini hala koruyor. Houston, dünyanın en büyük sağlık merkezi. Önümüzdeki yıllarda sağlık sektöründe Türkiye ile Houston arasında ciddi köprü kurmak istiyoruz" şeklinde konuştu.
Houston'ın dünyanın enerji merkezi de olduğunu kaydeden Celil, petrol ve buna bağlı doğalgaz bakımından dünyanın en büyük rafinerlerinin burada olduğunu söyledi. Dünyanın bütün petrol ve doğlgazının Houston'a aktığını da kaydeden Celil, "Petrol ve doğalgaz, rafineriden geçirilerek bütün dünyaya satılıyor. Bu noktada dünyanın merkezi konumunda. Türkiye'nin de 3.6 milyar dolarlık ticaret kaleminin 1 milyar dolarını enerji oluşturuyor. Rüzgar enerjisinde de Teksas eyaleti ABD'de bir numara. Şu an yaklaşık 12 bin megabaytlık bir enerji üretiliyor. Türkiye'nin 2012 itibariyle rüzgardan enerji üretimi ise 3 bin megabayt civarlarına ulaştı. Bir ülke ile bir şehiri kıyasladığınız zaman fark ortaya çıkıyor" dedi.
Houston'ın, büyüklük itibariyle ABD'nin dördüncü büyük şehri olduğunu belirten Celil, "7 milyon nüfusu var. Houston'u tek başına ayrı bir ekonomi olarak ele aldığınızda dünyanın 19. büyük ekonomisi olduğunu görüyoruz. Tek başına 442 milyar dolar GSMH'sı olan bir şehir. Türkiye'nin 2003 yılındaki ihracat rakamına baktığımızda 2012'deki ihracatımızın 5 katı arttığını görüyor ve buna seviniyoruz. 35 milyar dolarlık ihracat rakamlarından 150 milyar dolarlık ihracat rakamlarına ulaşmışız. Teksas eyaletinin ise geçen seneki ihracatı 252 milyar dolar olarak gerçekleşmiş. Teksas'ın 2012'deki GSMH'sı 1.3 milyar dolardı. Bütçesiyle Hindistan'a denk" diye konuştu.
Ticari anlamda ABD'nin tek başına ele alınmaması gerektiğini de söyleyen Celil, "ABD'deki 51 eyaleti de ayrı ayrı düşünüp ona göre ticari politikamızı belirlememiz gerekir. Amerika eyaletlerden oluşmuş ülkeler topluluğu gibidir. Her eyaletin senatosu, ekonomisi, meclisi farklı. Bunlar kendi iç politikalarında tamamen bağımsızdır. Teksas, şu anda gelir vergisi almayan tek eyalettir. Bu, yatırımcı için büyük bir avantajdır" dedi.
Daha sonra, AGİD Başkanı Seyfettin Alpat, Türk Amerikan Ticaret Odası Başkanı Tarık Celil'e günün anısına plaket hediye etti. Celil ise, Alpat'a Türk-Amerikan dostluğunu simgeleyen rozet taktı.
(ADN-Y)

06.02.2013 13:48:59 TSI

Editör: Wan Haber