Adalet Bakanı Sadullah Ergin, "Türkiye'nin, olağan dönemde sivil iradenin yapacağı bir anayasaya ihtiyacı var" dedi.
Resmi temaslarda bulunmak üzere Belçika'nın başkenti Brüksel'e gelen Adalet Bakanı Sadullah Ergin, düzenlenen basın toplantısında temaslarına yönelik açıklamalarda bulundu.
AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle ile yaptığı görüşmeleri anlatan Ergin, şöyle konuştu:
"Dokunulmazlık konusu, Sayın Füle ile yaptığımız görüşmelerde gündeme gelmedi. Öğlen komite ile yaptığımız çalışma yemeğinde bunu soran üyeler oldu. Biz de Türkiye'deki gelişmeleri onlarla paylaştık. Doğrusu, bu konu bizim önümüze önemli bir problem olarak çıkmadı.
İkinci olarak, Anayasa çalışmaları konusu, elbette Türkiye'deki gelişmeleri konuşurken yeni Anayasa ile çalışmalara değinmeden geçmek olmazdı. Bizim için de son derece önemli bir çalışmadır. Türkiye'nin olağan dönemde sivil iradenin yapacağı bir anayasaya ihtiyacı var. Bundan önceki anayasalarımız, olağanüstü dönemlerde yapılmış anayasalar. Askeri darbeler sonrasında olağanüstü dönemlerde oluşturulmuş temel metinler.
Türkiye bundan daha iyisini hak ediyor ve Türkiye, şuanda AB ile tam üyelik müzakereleri yürüten ve bu konuda önemli mesafe kat etmiş bir ülke. Ne kadar maddeler değişmiş olursa olsun, 82 Anayasası'nın psikolojik arka planına baktığınızda maalesef arkasında duramayacağımız bir süreç var. O yüzden, bizim açımızdan çok önemli bir süreç.
TBMM'de siyasi partilerimizin oluşturmuş olduğu komisyonun yaptığı çalışma son derece anlamlı ve önemli. AK Parti'nin Başkanlık sistemine dönük taleplerinin bu çalışmaları tıkadığı fikrine katılmıyorum. Çünkü bildiğiniz gibi bu komisyon oy birliği ile karar alabilmekte. AK Parti kendi görüşünü bu heyete takdim eder, sunar, ancak burada kabul görmesi halinde bu önerinin hayata geçme imkanı olur. Diğer partiler buna katılmadığı süre içerisinde bu AK Parti'nin teklifi olarak o masada duracaktır. Ama hayata geçmesi için en az iki partinin bu konuda uzlaşması gerekiyor. Şu anda bundan dolayı bu komisyon çalışmalarının kilitleneceği öngörüsünü doğru bulmadığımı ifade ediyorum. AK Parti üzerinde uzlaşılabilecek maddelerde uzlaşan, uzlaşılamayacak maddelerde değişik önerilere açık bir yaklaşım sergiliyor. Böyle bir endişeye gerek yoktur diye düşünüyorum."
(CC-YHY-D)

06.12.2012 18:27:40 TSI

Editör: Wan Haber