Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi Rutkay Aziz ve Taner Barlas'ı 'Adalet Sizsiniz' oyunuyla Ankaralılarla buluşturdu.
Araştırmacı gazeteci-yazar Uğur Mumcu'nun öldürülüşünün 20'nci yıldönümü nedeniyle 'Yargısız Adalet, Adaletsiz Hukuk' başlıklı Adalet ve Demokrasi Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen ve usta tiyatrocular Rutkay Aziz ile Taner Barlas'ın rol aldığı 'Adalet, Sizsiniz (Sokrates, Galileo, Sacco, Vanzetti) adlı oyun Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi (ÇSM)'nde tiyatro severlerin beğenisine sunuldu.
Muhsin Ertuğrul'un yazılarına Perdeci imzasını atmasından esinlenerek kendilerine Perdeci Oyuncuları adını veren Rutkay Aziz ve Taner Barlas ilk oyunları olan Adalet, Sizsiniz (Sokrates, Galileo, Sacco, Vanzetti) ile tiyatro severlerin karşısına çıkarken oyunu Uğur Mumcu'nun eşi Güldal Mumcu ile kızı Özge Mumcu'nun yanı sıra CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum ve çok sayıda tiyatrosever izledi.
Yargının siyasallaştığı üç tarihi olayın Sokrates, Galileo, Sacco ve Vanzetti'nin yaşamları üzerinden sahneye taşınan tek perdelik oyunu Ümit Denizer kaleme alırken oyun henüz sahnelenmeden tiyatro dalında 2012 Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü.
M.Ö. 5. yüzyılda Atina'da, Beş Yüzler Meclisi'nin ölüme mahkum ettiği düşünür Sokrates, 1633 yılında Roma'da Engizisyon Mahkemesi'nin müebbet hapse mahkum ettiği bilim adamı Galileo ve 1927 yılında ABD Boston'da adaletin ölüme mahkum ettiği iki İtalyan göçmen işçi Sacco ile Vanzetti'nin hikayeleri Adalet, Sizsiniz ile tiyatro severlere ulaşırken yıllar sonra haksız mahkumiyet kararlarının kaldırılmasıyla tarihe geçmiş bu masumların itibarlarının iade edildiğini vurgulayan oyun izleyicilerden büyük alkış aldı.
Hem idam cezası hem de adaletsizliğin telafi edilemez sonuçlarının ele alındığı oyunda Sokrates'in 'Sorgulanmamış bir hayat yaşamaya değmez' sözü oyuna damgasını vurdu.
Yunanistan'ın 2412 yıl sonra yani 2012'de Sokrates'i yeniden yargılayarak suçsuzluğunu resmen ilan etmesi, Fizikçi Galileo'nun Güneşin Dünyanın çevresinde değil Dünyanın Güneşin çevresinde döndüğünü ısrarla söylediği için 1633'te Engizisyon Mahkemesi tarafından ölüme mahkum edilmesi ve Papa 2. Jean Paul'ün yüzlerce yıl sonra Galileo'ya iade-i itibar göstermesi ve suçsuz oldukları halde elektrikli sandalyede idam edilişlerinden 50 sene sonra 1977'de Sacco ile Vanzetti'ye itibarlarının geri verilmesinin anlatıldığı oyunda seyirciye, bir gün gelecek ve adalet yerini er ya da geç bulacak mesajı verildi.
(BK-ÖZ-Y)

25.01.2013 13:16:00 TSI

Editör: Wan Haber