Çalışmak için Türkiye'ye gelen Azeri kadının başına gelenler "bu kadarına da pes" dedirtti. Zorla evlendirildikten sonra mutlu bir yuva kuran Azeri kadın, önce köyünü, sonra eşini kaybetti. Tek sığınağı evi de elinden alınan talihsiz kadın kızıyla tek başına kaldı.
Henüz çok küçük yaşlarda babasını kaybeden ve yaşlı annesi ile Azerbaycan'da bir kasabada yaşayan Anna, komşularının tarlalarına günlük işlere giderek annesi ile geçim savaşı veriyordu. Yoksulluk nedeni ile Türkiye'ye gelerek çalışma hayalleri kuran Anna, Ali ve Müşküne adlı bir karı koca tarafından iş ve güzel bir hayat vaadiyle kandırılarak Türkiye'ye getirildi. Balıkesir'de eşi vefat eden İsmail Ciğva isimli bir şahsa para karşılığı satılan talihsiz kadın neye uğradığını şaşırdı. Kimsesi olmadığı için çaresiz kalan Anna, 1998 yılında İsmail Ciğva ile evlenmek zorunda kaldı.
İsmail Ciğva ile resmi nikah yaptıktan sonra hayatına Balıkesir'in Dursunbey ilçesine bağlı Karyağmaz köyünde devam eden Anna Ciğva, 2003 yılında anne oldu. Özge ismini verdikleri kız çocuklarıyla normal bir hayat süren Ciğva çiftinin mutlulukları uzun sürmedi. Eşi İsmail Ciğva'nın hasta olduğunu öğrenen Anna, çocuklarının dünyaya geldiği yıl ansızın eşini kaybetti.
Eşi ve kızından başka hiç kimsesi olmayan çaresiz kadın, Karyağmaz köyünde kocasına ait evde bir süre daha yaşamaya devam etti, ancak bu kez Karyağmaz köyünün Bakanlar Kurulu kararıyla taşınması gündeme geldi. Sağlık ocağı, marketi ve okulu bulunmayan köyün taşınmasına karar verilmesiyle vefat eden eşinin ilk karısından olan çocuklarının da oturdukları evden hak talep etmesi üzerine kızını da alarak Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesine kiraya taşınan Anna ve 10 yaşındaki kızı Özge bir başlarına hayata direniyor.
Yazları kır işine gittiğini söyleyen Anna, "Azerbaycan'daki annem de vefat etti. Hayatta kızımdan başka hiç kimsem yok, onun da benden başka hiçbir akrabası yok. Havalar güzel olunca kır işine gidiyorum, ama kışın geçimimizi sağlayacak parayı kazanamıyorum. Kızımın okuması ve yoksulluk çekmemesi için çabalıyorum. Kızım benim çektiğim acıları çekmesin istiyorum" diyerek göz yaşı döküyor.
(MŞ)
.

07.02.2013 12:31:17 TSI

Editör: Wan Haber