Bursa'da Alattin Taç ve Halil Yangın isimli iki baba, oğullarının hayatını kurtarmak için böbreklerini bağışladı. İki donörün de böbreklerinde bulunan taşlar ise organlar nakil için çıkarıldıktan sonra lazer yardımıyla temizlendi.
Bursa'da özel bir hastanenin üroloji uzmanı ve böbrek nakli bölüm başkanı Prof. Dr. Bülent Oktay, böbrek hastaları Selahattin Taç ve Ümmet Yangın'a böbrek nakli yapabilmek için önce babalarını ameliyat etti. Oktay; çıkardığı böbreklerdeki taşları dışarıda özel bir yöntem ve taş kırma makinesiyle kırdı, ardından da yaşamları böbrek nakline bağlı olan iki hastaya başarılı bir operasyonla nakletti.
Yaklaşık 4 yıldır akşam 22.00'den sabah 09.00'a kadar evde periton diyalizi yaparak hayatını sürdüren, daha önce de damar tıkanıklığı nedeniyle beyin kanaması geçiren 29 yaşındaki Selahattin Taç, iki yıl önce kadavra listesine yazıldı. Ancak bu süre içinde kadavradan böbrek çıkmayınca 48 yaşındaki babası Alaattin Taç, oğlunun çektiği acılara bir son vermek istedi ve böbreğini bağışlamak üzere gönüllü oldu.
Prof. Dr. Bülent Oktay, babanın oğluyla 6'da 5 uyum sağlanan böbreğini oğluna nakletmek için önce ameliyatla çıkardı. Babanın idrar kanalından yerleştirilen bükülebilir ve böbreğin içini gören bir alet ve lazer yardımıyla taş kırılarak temizlendi. Taştan temizlenen böbrek aynı gün Selahattin Taç'a nakledildi.
Baba Alaattin Taç, "Oğlumun hayatını kurtarmakta kararlıydım. Allah yardımcı oldu, testlerin sonucu çok iyi çıktı. Prof. Dr. Bülent Oktay'ın da çabasıyla 7 milimetrelik taş bizi durduramadı" diye konuştu.
Babasının kendisine yeni bir hayat armağan ettiğini ve bunun için kendisine ömür boyu minnettar kalacağını belirten Selahattin Taç, duygularını şöyle ifade etti:
"Daha uzun yıllar ailemle sağlıklı, mutlu bir şekilde yaşamaktan başka bir isteğim yok. Babam da Prof. Dr. Bülent Oktay da beni yalnız bırakmadı. Babamın böbreğinde taş çıktı ama hocamız beni kurtarmak için seferber oldu. 7 milimetre de olsa bir taşın bizi durdurmasına izin vermedi, kendisine teşekkür borçluyum."

"TAŞ NAKİL YAPMAYA ENGEL DEĞİL"
Böbrekte saptanan taşın, böbrek çıkarıldıktan sonra, masada özel bir cihazla kırıldıktan sonra başka birine nakledilmesi operasyonunu her iki hastada da başarıyla gerçekleştirdiklerini, bu konuda dünyada az sayıda vaka yayınının bulunduğunu belirten Prof. Dr. Bülent Oktay, "Burada her iki babanın oğullarının yaşam kalitesini artırmak için nasıl bir mücadele içinde olduğunu görüp de etkilenmemek mümkün değil. Elbette biz hekimler her zaman kadavradan nakil yapmayı tercih ederiz ancak ülkemizde kadavradan bağış az olduğundan aileler yakınları için gönüllü oluyor. Böbreği nakletmek üzere testler yaptık, baba ve oğulun uyumu çok yüksek çıktı. Bir engel vardı, o da böbrek içinde yerleşmiş olan 7 milimetre çapındaki taştı. Bu taşı böbreği çıkararak özel bir yöntemle böbrek içine girerek kırdık. Aynı gün böbreği oğluna naklettik. Hastamızın durumu şu anda çok iyi" diye konuştu.

"4 YILDIR TEDAVİ GÖRÜYORDU, NAKİLLE KURTULDU"
FMF hastası oğlu Ümmet Yangın'a böbreğini veren babası Halil Yangın ise, bu hastalık nedeniyle böbreklerinde yetmezlik oluşan oğlunun 4 yıl boyunca tedavi gördüğünü, askerde rahatsızlanarak çürük raporu almak zorunda kaldığını anlattı. Doktorların oğlunun nakil ameliyatı olması gerektiğini ifade etmeleri üzerine hastaneye başvurduklarını anlatan Halil Yangın, "Testlerin sonucunda benim böbrek vermek için uygun olduğum tespit edildi ancak böbreklerimde taş çıktı. Hocamız taşı çıkarıp nakli yapacağını, endişelenmememiz gerektiğini söyledi. Kendisine güvendik. Ameliyatlarımız da çok şükür iyi geçti. Başta doktorumuz olmak üzere hastanede bizimle ilgilenen tüm sağlık personeline teşekkür ederiz" diye konuştu.
Ümmet Yangın ise başta babası olmak üzere, Prof. Dr. Bülent Oktay ve ekibine teşekkür borçlu olduğunu ifade etti.
(YS-GS-Y)

18.01.2013 14:29:02 TSI

Editör: Wan Haber