Van İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar, kalp hastalıkları geçmişte orta yaş ve üzerindeki insanların hastalığı olarak görülürken, günümüzde genç yaşlı demeden her yaştaki insanda görülebilir hale geldiğini belirterek, “Özellikle 5-15 yaş grubu çocukluk döneminde, sıklıkla görülen bademcik iltihapları gibi üst solunum yolu enfeksiyonları tedavi edilmediği takdirde ‘Romatizmal Kalp Hastalıkları’na neden olmaktadır” dedi. 


İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar, Tüm dünyada ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer alan kalp ve damar hastalıklarını önlemek; risk faktörlerini kontrol altına almak ve kamuoyunun dikkatini bu önemli sağlık sorununa çekmek amacıyla her yıl Nisan ayının 2. haftasında gerçekleştirilen “Kalp Sağlığı Haftası” bu yıl 12-18 Nisan tarihleri arasında yapıldığını ve vatandaşların çeşitli konularda bilgilendirildiğini söyledi. Vücudun en hayati organın kalp olduğunu, bu nedenle çok dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Dr. Acar, “Kalbimiz vücudumuzun en hayati organıdır. Bu sebeple kalp sağlığı ile ilgili problemler büyük önem arz etmektedir. Güçlü ve sağlıklı bir kalp, kaliteli yaşamın en önemli parçasıdır. Hastalıklara karşı oldukça duyarlı olan kalbe iyi bakmanın yolu; hareket etmek, stresten uzak durmak ve sağlıklı beslenmekten geçiyor. Genel olarak kalp hastalarında görülen en sık şikayetler göğüs ağrısı, nefes darlığı, çabuk yorulma, çarpıntı, öksürük, el ve ayaklarda morarma, baş ve ense ağrıla¬rı, baş dönmesi, bayılma, ayaklarda ve karında şişme, halsizlik, eklem ağrılarıdır. Bu şikâyetleri olan kişi en kısa zamanda bir hekime başvurup gerekli kontrolünü yaptırmalıdır” dedi.


“ÇOCUKLUKTA GÖRÜLEN BADEMCİK İLTİHAPLARI ‘ROMATİZMAL KALP HASTALIKLARI’NA NEDEN OLABİLİR”
Özellikle 5-15 yaş grubu çocukluk döneminde, sıklıkla görülen bademcik iltihapları gibi üst solunum yolu enfeksiyonları tedavi edilmediği takdirde ‘Romatizmal Kalp Hastalıkları’na neden olduğunu belirten Dr Acar, “Kalp hastalıkları geçmişte orta yaş ve üzerindeki insanların hastalığı olarak görülürken; günümüzde genç yaşlı demeden her yaştaki insanda görülebilir hale gelmiştir. Özellikle 5-15 yaş grubu çocukluk döneminde, sıklıkla görülen bademcik iltihapları gibi üst solunum yolu enfeksiyonları tedavi edilmediği takdirde ‘Romatizmal Kalp Hastalıkları’na neden olmaktadır. Bu nedenle üst solunum yolu enfeksiyonlarının, erken tanı ve yeterli tedavisiyle, ileride çocuklarımızı kalp hastalıklarından korumak mümkün olacaktır. Kardiyovasküler risk faktörlerini tanıyarak önleyici davranışları yaşam biçimi haline getirmelidir” ifadelerini kullandı.


“SAĞLIKLI BİR YAŞAM İÇİN KALBİNİZİ KORUYUN”
Sağlıklı yaşam için çeşitli önerilerde bulunan Dr. Acar, şu tavsiyelerde bulundu:


“Sağlıklı beslenin; günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze tüketin ve doymuş yağlardan uzak durun. Yüksek düzeyde tuz içeren işlenmiş gıdalara karşı temkinli yaklaşın. Aktif olun ve kalp sağlığınızı kontrol altına alın; 30 dakikalık bir fiziksel aktivite bile kalp krizi ve inmeyi önlemeye yardımcı olabilir. Çalışma programınıza fiziksel aktiviteyi dahil edin. Eğer mümkünse işe bisikletle gidip gelin, merdivenleri kullanın, öğle tatillerinde egzersiz yapın veya yürüyüşe çıkın ve herkesi böyle davranmaları için cesaretlendirin.


Tütüne ‘hayır’ deyin; Koroner kalp hastalığı riskiniz bir yıl içinde yarıya inecek ve zaman geçtikçe normal düzeye geri dönecektir.


Sağlıklı vücut ağırlığınızı koruyun; kilo kaybı, özellikle de tuz alımının azaltılmasıyla birlikte, kan basıncının düşmesini sağlar.


Değerlerinizi bilin; kan basıncınızı, kolesterol ve şeker düzeyinizi, bel-kalça oranınızı ve vücut kütle indeksinizi (VKİ) ölçebilecek bir sağlık uzmanını ziyaret edin.
Alkol uzak durulması; alkollü içecek miktarını sınırlayın. Aşırı alkol tüketimi, kan basıncınızın yükselmesine ve kilo almanıza neden olabilir.


Sağlıklı gıdaları tercih edin, Stresten uzak durun.”

Editör: Wan Haber