Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Gülen'in Türkiye’ye iade edilmemesi, Türkiye-ABD ilişkilerini olumsuz etkileyeceği gibi, Türk halkının ABD’ye bakışını da olumsuz etkileyecek. ABD vatandaşlarından, demokrasi ve hukuk devletine inananların da ABD yönetimine bakışını olumsuz etkileyecek” dedi.

ABD'nin izni olmadan Fethullah Gülen’in başka bir ülkeye kaçmasının mümkün olmadığını belirteren Bozdağ şu değerlendirmeyi yaptı:

“Kaçarsa ya ABD göz yummuş ya da onay vermiştir. Çünkü şu anda Pensilvanya’daki ikameti ABD’nin güvenlik birimleri, istihbarat birimleri zaten çok yakından takip ediliyor, kontrol altında. Başka bir ülkeye ABD’nin izin ve onayı olmadan çıkma ihtimali yok. Türkiye’nin dışında bir ülkeye gitmesi onun kaçması anlamında değil de, ABD’nin, izin ve onay vermesi anlamına gelir. Türkiye olarak, böylesi büyük bir suçu işleyen, işleten, böylesine bir vahşete imza atan birisini Türk- ABD ilişkileri bakımından, Türkiye- ABD dostluğu bakımından ABD yetkililerinin Türkiye’ye iade etmesi doğru olandır. Yargı huzuruna çıkıp, adil bir şekilde yargılama imkanı da vermesi gerekir.

Empati yapmalarını da istiyorum. Amerika’da Sayın Obama’nın ikameti olan Başkanlık Sarayı’nın bombalamış olsalar ve etrafında onlarca insan ölmüş olsa,yaralanmış olsa, Kongre’yi bombalamış olsalar ve etrafında ölenler, yaralananlar olsa, Pentagon’u bombalamış olsalar, Amerikan Özel Harekatı’nın bombalamış olsalar, Sayın Obama’yı infaz etmeye gelmiş insanlar olsa, Sayın Obama’nın bulunduğu yerlere kurşun yağdırmış olsalar, korumalarını öldürmüş olsalar ve büyük bir darbe teşebbüsü Türkiye’de olduğu gibi 200’den fazla ölü, 2 binden fazla yaralı, Türkiye’de olduğu gibi başarısız kalsa, bu darbe teşebbüsünü sevk ve idare eden kişi, talimatını veren kişi Türkiye’de olsa, Amerika Birleşik Devletleri mahkemeleri, Başkanı Türkiye’den istese, Türkiye vermese bu Amerikalıları üzmez mi? O nedenle Türkiye’ye iade edilmemesi Türkiye ABD ilişkilerini olumsuz etkileyeceği gibi, Türk halkının ABD’ye bakışını da olumsuz etkileyecek. Böylesine bir suçluyu Amerika Birleşik Devletleri böylesine bir suçluyu daha fazla tutamaz” İHA

Editör: Wan Haber