ABD'den gelen üst düzey heyet, Suriyelilerin bulunduğu çadır kenti ziyaret etti.
ABD Dışişleri Bakanlığı ve ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'ndan (USAID) oluşan heyet, Gaziantep'in İslahiye ilçesinde bulunan çadır kenti ziyaret etti. ABD Dışişleri Bakanlığı Nüfus, Mülteciler ve Göç Konularından Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Anne C. Richard, ABD'nin Şam eski Büyükelçisi Robert Ford, ABD'nin Adana Konsolosu John Espinoza ve USAID Demokrasi, İhtilaflar ve İnsani Yardımlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Nancy Lindborg'un aralarında bulunduğu heyet, çadır kentte İslahiye Kaymakamı Osman Beyazyıldız tarafından karşılandı. Heyete çadır kentte kalan sığınmacılarla ilgili bilgiler veren Kaymakam Beyazyıldız, bütün imkanların seferber edildiğini ve sığınmacıların gıda, giyim, ısınma, eğitim, sağlık ve barınma gibi bütün ihtiyaçların karşılandığını söyledi. Kaymakam Beyazyıldız, sunulan hizmetin ne kadar iyi olursa olsun sığınmacıların kendi toprakları kadar rahat edemeyeceğini de sözlerine ekledi.
ABD'li heyet daha sonra çadır kampta bulunan aileleri ziyaret etti. Çadırlara tek tek giren ABD'li heyet buradaki sığınmacılarla bire bir görüşerek sorunlarını ve isteklerini dinledi. Ailelerle uzun süre sohbet eden ABD'li heyet sığınmacıların taleplerini bir bir not aldı. Heyet daha sonra sosyal tesisleri gezerek ana sınıfındaki çocukları ziyaret etti. Burada çocuklara yakın ilgi gösteren heyet çeşitli hediyeler dağıttı. Yapılan incelemelerin ardından ABD'li heyet kameraların karşısına geçerek bir basın toplantısı yaptı.
Basın toplantısında konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı Nüfus, Mülteciler ve Göç Konularından Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Anne C. Richard, Türkiye'de Suriyeli sığınmacılar için yapılanların memnuniyet verici olduğunu ifade ederek, "Biz Türk hükümetine ve halkına yapmış olduğu yardımlardan dolayı çok teşekkür ediyoruz. Özellikle Suriye'den kaçan komşularına, buraya sığınan insanlara gösterdikleri cömertlikten dolayı müteşekkirim. Burada mültecilerin kendilerine direk olarak hizmet sunulması önemli olduğu kadar, burada yaşayan mülteciler de bizim için çok önemli. Amerika Birleşik Devletleri bu krize cevap olarak zaten yardım yapmakta ve yardım yapmaya devam edecektir. Biz Kuveyt'te yapılacak konferansta yardım çağrısı yapmak için buraya ziyaret ettik. Günün çoğunu bu kampta geçirmekten mutluyuz. Burada bir çok şey öğrendik ve özellikle Türk hükümetinin cömertliğini burada görmüş olduk. Dünyanın her yerini gezdim bir çok mülteci kampı gördüm ama hiç böle bir güzel kamp görmedim. Tabi Türkiye'nin cömertliğine rağmen Suriye'nin içerisinde çok kötü bir durum var. Burada yiyecek ve barınmalarını almalarına çok memnunlar ama buradaki sığınmacıların öncelikli endişeleri Suriye'deki akrabalarının durumu. Biz ABD hükümeti ve ABD halkının orada olup bitene ilgi duyduğunu ve orayla ilgilendiklerini bilmelerini istiyoruz" dedi.
Bir basın mensubunun "Çadır kentteki izlenimleriniz nasıl" sorusuna Richard, "Buradaki çadırların kış koşullarına dayanıklı çadırlar olduğunu gördüm. Sevindim ve ailelerin çoğunun çadırlarda elektrikli ısıtıcıları var. Ve gördüğüm her çoğun üzerinde kabanı ve kışa uygun kıyafetlerle gördüm bu da çok önemli. Konuştuğum birkaç Suriyeliye 'ayakkabılarını giyeceklerini ve yataklarını Suriye'den kendileri mi getirdi' diye sorduğumda, hepsini buradan verildiğini söyledi. Ben abartmak istemiyorum ama mülteci olmak çok zor burada bu insanlara çok iyi bakıldığı söylemek istiyorum" diye yanıtladı.
USAID Demokrasi, İhtilaflar ve İnsani Yardımlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Nancy Lindborg ise, ABD'nin Suriye'de hayat kurtarma ve insani yardım yapmaya kendini adadığını belirterek, "Türk halkına yaptıklarından dolayı teşekkür etmek istiyorum. Bugüne kadar bizim yaptığımız yardım 210 milyon dolar civarında. Kuveyt'teki konferansta çok büyük bir miktar yardım daha açıklanacak. Türkiye'nin taşımakta olduğu bu yükü diğer uluslar arası toplumunda taşıması için Kuveyt'teki toplantıda sesimizi yükselteceğiz. Bugün bu kampta Suriyelilerin sesini duyurmak önemliydi. Ve aynı zamanda ABD hükümetinin ve halkının Suriyelilerle olduğunu söylemek istiyorum. Halep ve bir çok bölge ile çalışma içerisindeyiz. Biz bu yaptıklarımızın yeterli olmadığı biliyoruz. Bu kritik insanı yardıma katkı sunmak diğer dünya ülkelerinin de Türkiye'nin bu çalışmalarına katkı sağlamasını isteyeceğiz" dedi.
(BŞ-HD-YHY-Y)

24.01.2013 19:24:33 TSI

Editör: Wan Haber