ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Peter Cook, düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Cook, geçen hafta Haseke’de Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) kontrolündeki bölgelerin Suriye ordusuna ait uçaklar tarafından bombalanması üzerine, koalisyon uçaklarının bölgeye gönderilmesine ilişkin soruya şu yanıtı verdi:

“Koalisyon güçlerini Suriye’de korumaya devam edeceğiz. Bunu da geçen hafta gösterdik. Hava operasyonlarımızın detaylarına girmeyeceğim ama bunu yapmayı sürdüreceğiz. Hava gücümüzü gerektiğinde ortak operasyonlarda koalisyon güçlerimizi korumak için kullanacağız.”

Cook, Suriye’nin kuzeyindeki ABD güçlerinin tehdit altında olması halinde ‘ABD’nin bu kuvvetleri koruma hakkına sahip olduğunu’ belirtti.

Cerablus

Türkiye’nin Cerablus’ta YPG ve IŞİD hedeflerini vurduğuna dair haberlere ilişkin değerlendirmesi sorulan Cook, konunun Türkiye makamlarına sorulmasını istedi.

Cook, Cerablus’un yabancı savaşçıların geçişi bakımından endişe noktası olduğunu belirterek, “Suriye’nin herhangi bir yerinde, özellikle de böyle önemli bir yerde, IŞİD’e yönelik baskı önemlidir. IŞİD’in Cerablus dahil, Suriye’nin her yerinden atılmasını görmeyi istiyoruz” dedi.

“YPG’nin de vurulması, ABD’de endişeye yol açtı mı?” sorusuna Cook, “Operasyonlarını, amaçlarının ne olduğunu değerlendirmeyi Türklere bırakıyorum. Bize göre odak noktası IŞİD olmalı. Gördüğümüz kadarıyla bu da yapılıyor” yanıtını verdi.

Cook, ayrıca 20 Ağustos’ta 54 kişinin hayatını kaybettiği Antep’teki saldırıyı da kınadı.

İMCTV

Editör: Wan Haber