Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya Eyaleti'nde 27 Ocak 1973 tarihinde ülkelerine hizmet ederken terörist saldırı sonucu yaşamlarını yitiren Başkonsolos Mehmet Baydar ile Konsolos Bahadır Demir, Washington Büyükelçiliğinde düzenlenen törenle anıldı.
Anma törenine Amerika'da bulunan Türk dernekleri temsilcilerinin yani sıra Washington'da yaşayan Türk vatandaşları da büyük ilgi gösterdi. Anma töreninde konuşan Washington Büyükelçisi Namık Tan, "Bu sene meslek büyüklerimiz Mehmet Baydar ve Bahadır Demir'in hunharca katledilmelerinin 40. yıldönümü olması nedeniyle özel bir etkinlik düzenleyerek merhumları hayata gözlerini yumdukları ülkede siz Türk topluluğunun değerli temsilcileri ile anmak, böylelikle onlara olan vefa borcumuzu bir kez daha yerine getirmek istedik" dedi.
"Ömrünü bu vatanı dünyanın muhtelif yerlerinde gece gündüz temsil etmeye adayan Mehmet Baydar'ın eşinin ve kızlarının yüreklerine sönmez bir ateş düşüren zihniyet, masum canlara kast ederek neyi ispatlamaya çalıştı?" diye soran Büyükelçi Tan, "Maalesef aradan gecen 40 yılda meslektaşlarımızı hedef alan 28 ayrı terör saldırısı bu soruyu yüreklerimize yarası kapanmayan hançer gibi sapladı. 1973'ü izleyen yıllarda onlarca diplomatımız, kamu görevlimiz ve aileleri sistematik şekilde hedef alındı" dedi.
28 Ocak tarihinde eski Los Angeles Başkonsolosu Kemal Arıkan'ın da terör saldırısı sonucunda yaşamını yitirmesinin 31. yıldönümün olacağını hatırlatan Büyükelçi Tan, "Arıkan'ı aramızdan alan suikasttan 4 ay sonra Boston Fahri Başkonsolosumuz Orhan Gündüz hain kurşunlara hedef oldu. 1973'te başlayan suikastlar zincirinde 42 meslektaşımızı teröre kurban verdik" dedi. Geleceğe dair atılması gereken adımlara değinen Büyükelçi Tan, "Nefrete nefret ile karşılık vermenin milletimize ve insanlık onuruna yakışmayacağını biliyorum. Çocuklarımıza, gelecek nesillerimize, öfke değil umut ve barış içerisinde yaşama ülküsü bırakmadığımız müddetçe, onların yarınlarının da hunharca eylemler tarafından karartılabileceğinin farkındayız ve buna müsaade etmememiz gerektiğinin bilincindeyiz" dedi.
Ne geçmişe ne de geleceğe kinle baktıklarının altını çizen Washington Büyükelçisi Tan, "Tarihimizde hesabını veremeyeceğimiz vaka yoktur. Bu yüzden temennimiz, yüzyıllar boyu kader birliği ettiğimiz Ermeni kardeşlerimizle barış, huzur ve istikrar dolu yarınların temelini oluşturacak adil bir hafıza tahsis etmektir" dedi.
1973 yılından günümüze Türk toplumunun sayısındaki artışa dikkat çeken Büyükelçi Tan, Türk toplumunu birlik içinde hareket etmeye davet etti ve "Önümüzdeki dönemde her zamankinden daha fazla birbiriniz ile ahenk içinde müşterek hedefler uğruna, sorumluluklarınızın bilincinde Amerikalı Türkler olarak çalışacağınızdan eminiz" dedi.
Terör kurbanı diplomatların unutulmayacağını belirten Büyükelçi Tan "Mehmet Baydar'ı, Bahadır Demir'i, Kemal Arıkan'ı, Orhan Gündüz'ü ve terör saldırılarına kurban verdiğimiz meslektaşlarımızı hiçbir zaman unutmayacağız. Onların aramızdan nasıl koparıldıklarını ise, hiçbir zaman unutturmayacağız" dedi.
Anma törenine, Washington KKTC Temsilcisi Ahmet Erdengiz, Türk Amerikan Dernekleri Federasyon (TADF) Başkanı Ali Çınar, Türk Amerikan Dernekleri Kurulu (ATAA) Başkanı Ergun Kırlıkovalı ve Türk Amerikan İttifakı (TAA) temsilcileri katılanlar arasında yer aldı
Ermeni terör örgütü ASALA tarafından 27 Ocak 1973'te öldürülen Başkonsolos Mehmet Baydar ve Konsolos Bahadır Demir ASALA terörüne kurban verilen ilk Türk diplomat şehitleri olmuştu. Amerikan uyruklu Ermeni Gurgen Yanikiyan tarafından Sultan Abdülhamit'e ait bir tabloyu Türkiye'ye armağan etmek istediği gerekçesiyle Santa Barbara'daki Baltimore Oteline davet edilen Baydar ve Demir, Yanikiyan'ın otelde silahından çıkan kurşunlara hedef olmuştu. Türk diplomatlara karşı ilk saldırı olarak nitelenen bu olay, daha sonra bir cinayetler zincirini başlattı ve örgütlü ASALA Ermeni terörüne ilk örnek oluşturdu.
(SS-MS-D)

28.01.2013 01:13:47 TSI

Editör: Wan Haber