ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, başkent Washington’da düzenlediği günlük basın toplantısında, konuyla ilgili soruları yanıtladı.

Ankara’da yaşananların kesin ve açık, masum insanların yaşamlarına mal olan bir terör olayı olduğunu söyleyen Kirby, “Türk Hükümeti tarafından olayın sorumlularına dair öne sürülen iddiaları doğrulama ya da reddetme gibi bir pozisyonda değiliz. Bu bizim için halen ucu açık bir soru. Anladığım kadarıyla devam eden bir soruşturma var” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın saldırı sonrası yayınladığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin “meşru müdafaa hakkına” değinmesi ve YPG’ye yönelik düzenlenecek bir sınır ötesi harekâta ilişkin iddialar ile ilgili soru üzerine de Kirby, “Her devletin kendi vatandaşlarını terör eylemlerinden koruma sorumluluğu ve zorunluluğu vardır. Özellikle, bu tür terör eylemleri kendi topraklarında düzenlendiğinde. Bundan daha önce de özellikle PKK’yla ilgili olarak bahsettik. Sınır ötesi top atışlarıyla ilgili Türkiye’ye sınır ötesi top atışı yapmaması konusunda çağrı yaptık ve bunu sürdürüyoruz. Kürt savaşçıları, IŞİD’e karşı mücadele gibi daha geniş çabaları baltalayıcı şeyler yapmamaları konusunda da uyarmayı sürdürüyoruz” dedi.

YPG’YE DESTEĞE DEVAM

Kirby, Ankara’daki bombalamadan sonra ABD’nin YPG’ye yönelik askeri desteğini sürdürüp sürdürmeyeceği konusunda, “IŞİD’e karşı en etkili savaşçılar arasındalar. Koalisyon tarafından havadan destekleniyorlar. Bu desteğin daha önce olduğu gibi yer ve zamana uygun olarak sürmesini bekliyorum” dedi. Kirby, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “ABD’ye, YPG’ye verdiği destekten dolayı eleştirileri ile ilgili bir soruyu “Ben odada. O yüzden spesifik olarak Büyükelçi Bass’ın ne dediğini bilmiyorum. Ama şuna hiçbir şüphe olmamalı ki, ABD, bir NATO müttefiki ve IŞİD’e karşı koalisyonun kilit katkı sağlayıcısı olan Türkiye’yle yakın işbirliğini sürdürecek. O yüzden bu çok iyi ilişkiyi güçlendirmeyi sürdürmenin önemi açısından bizim açımızdan değişen hiçbir şey yok. Özellikle ikimiz de ortak düşman IŞİD’le karşı karşıyayken” diye yanıtladı.

Editör: Wan Haber