ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Ticaret Ataşesi Johnn Fay, ABD Büyükelçiliği'ne düzenlenen terör saldırıyla ilgili olarak, "Saldırı bizim için trajediydi. Türkiye'ye geldik, çünkü saldırıya rağmen ilişkilerimizi sürdürme kararındayız" dedi.
ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Ticaret Ataşesi Johnn Fay, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ı ziyaret etti. Fay'e geçtiğimiz günlerde ABD Büyükelçiliği'ne DHKP-C örgütü tarafından düzenlenen nedeniyle geçmiş olsun dileklerini ileten Demirtaş, saldırıyı kınadığını belirtti. Demirtaş, "Yapılan terör saldırısını kınamak durumundayız. Orada ölen güvenlik görevlisi arkadaşımızın ailesine de başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz. Saldırıda yaralanan basın mensubumuzun da durumunun iyiye gittiğini öğrendik. Büyükelçimize de mesaj göndererek yaşanan olaya karşın geçmiş olsun dileklerimizi ilettik" dedi.
Avrupa'nın içinde bulunduğu ekonomik tabloya oranla Türkiye'nin ihracatta rekor rakamlara koştuğunu ifade eden Demirtaş, Amerika ile de ihracat ilişkilerinin güçlendirilmesi gerektiğini hatırlatarak, "ABD'li meslektaşlarımızın ve iş adamlarımızın İzmir'le ilgili son zamanlardaki ziyaretlerine tanık oluyoruz. 10 ticaret odası başkanı ilk kez İzmir'e gelerek temaslarda bulunmuşlardı. Bu güzel bir başlangıç. Ankara ve İstanbul'a gelen Amerikalı ziyaretçilerin İzmir'e de gelmesini bekliyoruz" dedi.
ABD'li Ataşe Fay ise, saldırıyı trajedi olarak nitelendirdi. Fay, "Saldırı bizim için trajediydi. Türkiye'ye geldik, çünkü saldırıya rağmen ilişkilerimizi sürdürme kararındayız. Böyle bir durumun ilişkileri etkilemesine izin vermemiz doğru değil" diye konuştu.
Amerika ve Türkiye arasındaki ihracat köprüsünü güçlendirmek amacıyla çalışmalara devam ettiklerini de belirten Fay, Türkiye'yi önemli bir pazar olarak gördüklerini söyledi. Fay, Türk iş adamlarının da Amerika'da güçlü bağlantıları olduğunu hatırlatarak, "Amerika ile Türkiye arasındaki ticaret potansiyelini arttırmak istiyoruz. Bunun için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diye konuştu.
(AH-CC-Y)

07.02.2013 14:43:18 TSI

Editör: Wan Haber