Somali Devlet Başkanı Hasan Şeyh Mahmud, Washington'da ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile görüştü. Clinton, ABD'nin demokrasi mücadelesi veren Somali hükümetini resmen tanıdığını ilan etti.
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Somali Devlet Başkanı Hasan Şeyh Mahmud bir araya gelip görüştükten sonra basın toplantısında açıklamalarda bulundular. Dört sene önce Obama idaresinin başladığı zamanlarda Somali'de bugünkünden daha farklı bir vaziyetin olduğuna dikkat çekerek konuşmasına başlayan Clinton, Somali halkının senelerce emniyet, huzur ve istikrar temin etmek için mücadele verdiğini belirtti. Clinton, bu halkın mücadelesine destek vermek ve istikbaline yardımcı olmak noktasında büyük bir adım atarak ABD'nin Somali'yi resmen tanıdığını ilan etmekten memnuniyet duyduğunu ifade etti.
CLİNTON: "ARTIK SOMALİ DEMOKRATİK BİR HÜKÜMET VE ANAYASAYA SAHİP"
"Ocak 2009'da dışişleri bakanlığına geldiğimde Somali'de çok vahim bir vaziyet vardı. El-Şebab ülkenin başkenti, güneyi ve pek çok yerini ele geçirmişti" diyen Clinton, o günden beri Somali halkının iyiliği için çok mesafe kat edildiğini belirtti. Clinton, Somali'ye bir yandan insani yardımların yapıldığını ve bir yandan diğer bölge ülkeleriyle işbirliği yaparak El-Şebab'ı hâkim olduğu büyük şehirlerden çıkarmaya çalıştıklarını ve milletlerarası desteklerle birlikte bunu başardıklarını dile getirdi. "Ancak bu mücadele hala devam ediyor. Somali halkı demokratik bir hükümet inşa etmek istiyor" diyen Clinton, Somali'nin halkı temsil eden demokratik bir hükümete ve anayasaya sahip olduğuna dikkat çekerek bunu takdir ettiklerini ve sürdürülmesi için destekleyeceklerini bildirdi.
MAHMUD: "ABD'YE DESTEKLERİNDEN ÖTÜRÜ MÜTEŞEKKİRİZ"
ABD'nin verdiği destekten duydukları memnuniyeti dile getiren Somali lideri Hasan Şeyh Mahmud, Somali'nin milletlerarası sahada bir devlet ve halk olduğuna dikkat çekti. Demokrasi, insan hakları ve hürriyeti, sermayenin geliştirilmesi gibi haklarının inşası ve istikrarı için çalışacaklarını ifade eden Mahmud, milletlerarası sahada çalışacaklarını ve bunun için Washington'da bulunduğunu söyledi.
ABD, 1991'den beri ilk defa Somali'yi tanıyor. 1993'te Mogadişu üzerinde düşürülen iki ABD hava kuvvetleri helikopteri iki ülke arasında gerilimi tırmandırmıştı. El-Kaide irtibatlı El-Şebab'ın Somali'deki faaliyetleri ve kısmi hâkimiyetinden ötürü ABD, Somali'de hükümeti tanımıyordu. El-Şebab ile süren uzun mücadeleler neticesinde iktidara gelen yeni hükümet ise Washington tarafından tanınmış oldu.
(CTŞ-ÖK-D)

18.01.2013 10:15:17 TSI

Editör: Wan Haber