Türkiye'de konuşlandırılacak olan NATO Patriot bataryalarıyla ilgili çalışmalara destek için ABD personel ve ekipmanları İncirlik Hava Üssü'ne gelmeye başladı.
ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamaya göre, Türkiye'de konuşlandırılacak olan NATO Patriot bataryaları ile ilgili çalışmalara destek olmak amacıyla yola çıkan ABD personel ve ekipmanları İncirlik Hava Üssü'ne gelmeye başladı. Fort Sill, Okla merkezli 3. Tabur, 2. Hava Savunma Topçu Birliği'nden yaklaşık 400 ABD personeli ve ekipman önümüzdeki günlerde ABD askeri uçaklarıyla Türkiye'ye gelmeye devam edecek. Birlikler burada NATO'nun misyonuna destek veren iki Patriot bataryasının personeli olarak görev yapacaklar. İlave ekipman bu ay içerisinde deniz yoluyla nakledilecek. Almanya ve Hollanda'dan ikişer olmak üzere toplam altı Patriot bataryası, Türkiye'nin NATO'dan talebi üzerine konuşlandırılacak. Kuvvetler, Türkiye'nin hava savunma kabiliyetini arttırarak, sınırda yaşanan krizin azaltılmasına katkıda bulunacak.
ABD Avrupa Komutanlığı Komutan Yardımcısı Koramiral Charles Martoglio, "Türkiye önemli bir NATO müttefikidir; NATO'nun geçerli savunma planı doğrultusunda Türk Hükümeti'nin talebine destek olabilme fırsatını memnuniyetle karşılıyoruz" dedi.
Korgeneral Martoglio bu ay içerisinde kurulumu tamamlanıp sistemleri operasyonel hale geçince Patriot bataryalarının NATO komutasına geçeceğini ve kurulumun yalnızca savunma amaçlı olduğunu, uçuşa yasak bölgede bir operasyona ya da taarruz amaçlı bir operasyona destek vermeyeceğini de sözlerine ekledi. ABD Ordusu'ndan Binbaşı Brian Carlin, "Türkiye'de olmak güzel. Caydırıcılık önlemine katkımızın askerlerimizin evde bıraktığı dostları ve ailelerinden ayrı geçireceği zamana değeceğine inanıyoruz. Müttefiklerimizi korumak müttefiklik kavramımızın açık karşılığıdır" dedi.
Açıklamada konuşlanmanın ne kadar süreliğine olacağının, katkıda bulunan devletler tarafından Türkiye ve NATO ile koordineli şekilde belirleneceği ifade edildi.
(ZÇ-ÖZ-Y)

04.01.2013 17:58:27 TSI

Editör: Wan Haber