ABD'de her yıl tekrar eden bütçe anlaşmazlıkları bu yıl yeni bir seviyeye ulaştı. Özellikle son 2 aydır sorunun çözümüne yönelik Cumhuriyetçi ve Demokrat siyasiler arasında devam eden görüşmeler sonuçsuz kaldı. Kongre, ek harcamaya onay vermeyince ABD hükümeti dün 'kepenkleri' indirdi. Cumhuriyetçiler ve Demokratlar anlaşamazsa krizin maliyeti 3-4 haftada 55 milyar doları bulacak.

KAMU ÇALIŞANLARI MAAŞ ALAMIYOR

""

ABD'de kamu kurumlarının harcama yapmaya devam edebilmeleri için Kongre'nin ek harcamayı 1 Ekim'e kadar onaylaması gerekiyordu. Bu sürenin dün aşılmasıyla birlikte kamu çalışanları için de zorlu günler başlamış oldu. Devletin özellikle ödemeler için kullanacağı taze likiditeyi alamayacak olması 800 bin kamu çalışanının maaş alamayacağı ve zorunlu izne çıkacağı anlamına geliyor.

 

ABD'lilerin kısaca kamunun kepenk indirmesi olarak tanımladığı (government shutdown) bu durumun, ulusal güvenlik gibi önemli işlevlerin yanı sıra gardiyan ve uçuş güvenliğinden sorumlu memurları kapsamayacağı duyuruldu. Ancak bu süre içerisinde ulusal park ve müze gibi pek çok halka açık tesis kapalı kalacak.

BEYAZ SARAY İNTERNETTEN DUYURDU

Beyaz Saray'ın resmi sayfasında dün, 'Kongre bütçe konusunda sorumluluğunu yerine getirmediği için çok sayıda kamu kuruluşu kapanacak' duyurusu yapıldı.

""

18 YIL SONRA BİR İLK

Ödeme konusundaki belirsizliğin ne kadar süreceği bilinmiyor. Obama sonuçsuz kalan görüşmelerin ardından, devletin kepenk indirme kararının sıradan halk üzerinde çok olumsuz etkilerinin olacağı uyarısında bulundu. ABD'de hükümet en son 15 Aralık 1995'te kepenk indirmek zorunda kalmıştı.

""

ASIL TEHLİKE 17 EKİM'DE

Eğer uzlaşma sağlanamazsa ABD ilk defa borçlarını ödeyemez hale gelecek. 17 Ekim'de ABD borçlanma üst sınırına ulaşmış olacak. Mayıs ayında yapay olarak yükseltilerek ekim ayına kadar uzatılan borçlanma üst sınırının bir sonraki sarsıntının temelinde olacağını belirtiyor.

Halen 16.7 trilyon dolar seviyesinde bulunan borçlanma üst sınırının 1.1 trilyon dolarlık artışla 17.8 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Böylece mayıs ayında yapılan 300 milyar dolarlık ekle birlikte borçlanma üst sınırı 1.4 trilyon dolar seviyesinde artmış olacak.

""

'MAAŞI KESİLECEKLERİN SAYISI 1 MİLYONU BULUR'

ABD'li kamu çalışanlarının sendikası AFGE'den yapılan açıklamada kamuda gündeme gelen ödeme kesintilerinden toplam 1 milyon çalışanın etkilenebileceği belirtildi.

Kuruma göre maaş alamayacak çalışanların dağılımı şöyle:

Ticaret Bakanlığı 46 bin 420 çalışanının 40 bin 234'ünü ücretsiz izne çıkaracak.

Eğitim Bakanlığı 4 bin 225 çalışanının 3 bin 983'üne iş bıraktıracak.

Güvenliği Bakanlığı'nın 231 bin çalışanı işlerine devam edecek.

Ulusal parklar kapsamında faaliyet gösteren 401 birimin tüm çalışanları görevi bırakacak.

Çevre Bakanlığı'na bağlı 16 bin 205 çalışan ücretsiz izne ayrılacak.

NASA toplam çalışanlarının yüzde 98'ini (15 bin 400) izne gönderecek.

Sağlık Bakanlığı araştırma yapan personeline ödeme yapmayacak.

Maliye Bakanlığı'nın vergi toplama departmanından 90 bin çalışan izne çıkacak.

Adalet Bakanlığı'ndan 18 bin çalışan maaş alamayacak .

Editör: Wan Haber