ABD’li yetkililer, ABD ve bazı Körfez ülkelerinin ilk kez İslam Devleti adlı örgütün Suriye’deki hedeflerinin de vurulmaya başlandığını açıkladı. Böylece İslam Devleti (IŞİD) adlı örgüte yönelik yürütülen mücadelede Irak’ın ardından yeni ve çok daha karmaşık bir cephe daha açılmış oldu.

ABD’li yetkililer, ilginç bir şekilde saldırıda IŞİD dışında “Horasan grubu”nun da vurulduğunu ifade etti. Böyle bir grubun adı üst düzeyde ilk kez anılıyor.

Pentagon Sözcüsü John Kirby yaptığı açıklamada, “ABD ordusunun ve bazı müttefik ulusların güçlerinin Suriye’deki (İslam Devleti) teröristlere karşı savaş ve bombardıman uçakları ile Tomahawk füzeleri ile askeri bir operasyon yürüttüğünü doğrulayabilirim. Bu operasyonlar halen devam ettiği için şu aşamada daha fazla bilgi veremiyoruz” dedi.

Adının açıklanmasını istemeyen ABD’li bir yetkili ise Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün ve Bahreyn’in operasyona katıldığını söyledi, ancak hangi ülkenin nasıl bir rol üstlendiği bilinmiyor. Yetkili, Katar’ın ise hava saldırılarında bir destek rolü oynadığını belirtti. Bir başka yetkili ise en az bir ABD gemisinden karadan karaya füzeler (surface-to-surface missile – SSM) fırlatıldığını ve silahlı ABD insansız hava uçaklarının da saldırılarda kullanıldığını söyledi.

IŞİD’in Rakka’daki kontrol merkezlerine, ikmal tesislerine, eğitim kamplarına ve diğer kritik noktalardaki lojistik yerlerine yönelik operasyonda 20′den fazla hedef vuruldu, çok sayıda örgüt militanı da öldürüldü.
 

ABD, SURİYE’NİN BM TEMSİLCİSİNİ BİLGİLENDİRDİ
Suriye devlet televizyonu, ABD’nin saldırılarla ilgili olarak Suriye’nin BM temsilcisini dün bilgilendirdiğini duyurdu.

Operasyonlar sürdüğü için ayrıntılı bilgi vermeyen Pentagon, ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD hedeflerinin vurulması konusunda açık yetki verdiğini, bunun ardından harekatın ayrıntıları için keşif uçuşları yapıldığı ve operasyon noktasına gelinerek hedeflerin vurulduğunu duyurdu.

Alandaki aktivistlerden bilgi alan Suriye İnsan Hakları Gözlem Grubu’nun Başkanı Rami Abdulrahman da Reuters’a telefonla yaptığı açıklamalarda “Onlarca ölü ya da yaralı var” dedi.

ABD ordusu Ağustos’tan bu yana IŞİD’in etkili olduğu Irak’a yaklaşık 190 hava saldırısı düzenlemişti. (REUTERS, ZETE)

Editör: Wan Haber