Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Washington ziyareti öncesinde, Türkiye-Suriye sınırında IŞİD’in elinde kalan son bölge Cerablus'un, IŞİD'den sonra ılımlı muhaliflerin mi yoksa PYD'nin mi kontrolüne geçeceği yönünde Ankara-Washington arasındaki anlaşmazlık yaşandığı iddia ediliyor.

ABD'nin, son günlerde hava operasyonlarını Mumbuç bölgesinde yoğunlaştırdığı belirtiliyor.

IŞİD'İN ELİNDE KALAN TEK KALE

İngiliz The Times gazetesi, ABD’nin, Türkiye-Suriye sınırında IŞİD’in elinde kalan tek bölgeyle, yine IŞİD kontrolündeki Mumbuç arasında kalan bağlantı yollarına Suriye Demokratik Güçleri’ni yerleştirmek istediğini, Türkiye’nin buna itiraz ettiğini yazdı. Gazetenin haberine göre Brüksel ve Paris saldırılarını düzenleyen IŞİD üyeleri, Mumbuç ile Türkiye sınırı arasındaki 96 kilometrelik yolu kullandı.

ABD YPG'Yİ DESTEKLEMEYİ PLANLIYOR

Suriye Demokratik Güçleri’nin en önemli bileşeni PKK’nın Suriye kolu PYD. Washington, bölgeyi IŞİD’den temizlemek için PYD’nin silahlı kolu YPG’yi desteklemeyi planlıyor. Bu plana Ankara’yı da ikna etmeye çalışıyor. Ancak Ankara, sınırın IŞİD’den temizlenmesinin ardından PYD’nin yerleşmesini istemiyor.

GAZETENİN İDDİASINA YANIT!

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, düzenlediği basın toplantısında gazetenin haberinin sorulması üzerine şu yanıtı verdi:

“Mumbuç civarında devam eden bir süreç var. DAEŞ terör örgütüne karşı uluslararası koalisyonla birlikte devam eden bir çalışma var. Şu an orada PYD, YPG unsurlarının yerleştirilmesi gibi bir durum söz konusu değil. Ancak bu konuda bizim hassasiyetimiz belli. DAEŞ’le mücadele ediyoruz bahanesiyle başka yerlere atlamaya çalışanlara karşı da bizim tavrımız bellidir.”

Editör: Wan Haber