Bu sabah Pakistan'ın kuzey bölgesinde ABD İnsansız Hava Araçlarınca (İHA) düzenlenen hava saldırısında Taliban üyesi olduklarından şüphelenilen en az 10 kişi öldürüldü. Geçtiğimiz günlerde yine ABD İHA'larının Güney Veziristan'da düzenlediği saldırıda direnişin liderlerinden Molla Nazir öldürülmüştü.
Güney Veziristan'da Babar Pehari bölgesindeki 3 ayrı mahalle düzenlenen saldırılarda 10 ila 12 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Mercilerden alınan bilgilerde, hava taarruzu esnasında vurulan yerlerde daha fazla militanın olduğu ve bu ölü sayısının artabileceği belirtildi. Saldırıların düzenlendiği mahallerin El-Kaide ile yakın ilişkiler içinde olan Pencap Talibanı'na mensup militanların konakladığı evler olduğuna inanıldığı iddia edildi.
Pakistan Talibanı'nın, Güney Veziristan'ın idare merkezi Vana'nın 140 km kuzeydoğusunda dağlık Babar bölgesindeki sığınaklarda kurulduğu biliniyor. Güney Veziristan, Pakistan ordusunun hakimiyetinde bulunuyor. Gelişmeler bölgedeki Pakistan ordusu ile Taliban militanları arasındaki ateşkesin her an bozulma ihtimalini akıllara getiriyor. Bugünkü hava taarruzunun Çarşamba günü direniş liderlerinden Molla Nazir'in öldürüldüğü hava saldırısının bir devamı olarak düşünülüyor. Nazir, Afganistan'da Amerikan güçlerine karşı yapılan saldırıları desteklerken Pakistan ordusu ile 2 barış antlaşması imzalamıştı. Nazir'in öldürülmesinin ardından destekçilerinin yaptığı protestolar ise hala daha devam ediyor.
ABD, özellikle Güney Veziristan bölgesinde düzenlediği saldırılarda insansız hava araçlarını sıklıkla kullanıyor. Birçok Pakistanlı aktivist ise ABD İHA'larının ülkenin bağımsızlığını ve güvenliğini tehdit ettiğini, ayrıca şüpheliler üzerine yapıldığı söylenen İHA saldırılarında birçok masum sivilin de hayatını kaybettiğini iddia ediyor. İHA saldırıları Obama'nın 2009'da başkanlık koltuğuna oturmasıyla bir hayli arttı. 2007 yılında sadece 5 İHA saldırısı yapılırken, bu sayı 2010 yılında 117'ye yükseldi. İHA saldırılarının sonucunun tam olarak saptaması ise yapılamıyor. İHA saldırıları ile hayatını kaybedenlerin arasında militanların yanında birçok masum sivilin de olduğu düşünülüyor.
(AS-CTŞ-AŞ-D)

06.01.2013 17:57:26 TSI

Editör: Wan Haber