ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Ürdünlü mevkidaşı Nasser Judeh ile Ürdün'de yapılan seçimler ve Suriye'de süren iç savaşın yarattığı bölgesel gelişmeler hakkında görüştü.
Kerry, Ürdün'de yapılan seçimlerden övgü ile bahsederek, Ürdün Kralı 2. Abdullah ve hükümete gösterdikleri çabadan dolayı teşekkür etti. Kerry ayrıca, "Majesteleri ve hükümet barış ve reform için gerekli olan yaklaşımı korumak için istikrar ve sorumluluklarında bu konuda uğraş veren tüm Ürdünlülerle birlikte oldukça yol katettiler. Bu yüzden gerçekleştirilen seçim önemli bir dönüm noktası ve reform süreci için büyük bir ilk adımdır. Hepimizin başardıkları bu şeyden gurur duyduğunu düşünüyorum" dedi.
Ürdün'de yaşanan sınır ötesi sorunlarla ilgili de konuşan Kerry, 200 binin üzerinde Suriyeli'nin yaşanan iç savaş sonrası Ürdün'e sığınmasına da değinerek, "Ürdün'ün sınırları adeta kuşatma altında. Son haftalarda hemen hemen her gece 2 bin ile 3 bin mülteci bölgeye geçmek zorunda kalmış. Bu gerçekten zor bir durum" diye konuştu.
Kerry, ABD yönetiminin Esad'ın görevi bırakması için somut önlemler aldığını fakat bunun yetmediğini belirterek, bu konuyu çözmek için çaba sarf ettiklerini söyledi. Kerry ayrıca, "Size garanti ederim ki amacımız Esad'ın hesaplarını bozmaktır. Amacımız şiddeti en aza indirerek müzakere yoluna gitmektir. Bu mümkün olmayabilir, fakat biz anlaşmalı bir sonuca ulaşmak için her türlü çabayı sarf etmek için kendimize borçluyuz. Suriye halkı ve tüm dünya için bunu yapmalıyız" dedi.
Kerry, Kuzey Kore'nin nükleer denemesini de ''pervasızca, provokatif ve gereksiz'' olarak niteleyerek, uluslararası toplumun buna ''hızlı, net, güçlü ve sağlam bir karşılık'' vermesi gerektiğini söyledi.
Suriye'de bir an önce siyasi bir çözüm ihtiyacına vurgu yapan Ürdün Dışişleri Bakanı Nasser Judeh ise, mülteciler için kurulan kampların hızla Ürdün'ün en büyük şehirlerinden biri haline geldiğini ifade etti. Judeh, iç savaşın Ürdün için zorluklarından bahsederek, "Kralımızın direktifleri her ne kadar siyasi bir karar olsa da bizim sınırlarımızda korkunç gerçeklerden kaçan Suriyeli kardeşlerimizi almak için ekonomik anlamda iyi olmamız gerekir" dedi.
Judeh, mültecilerin verdiği yüklerin yanı sıra Suriye'deki krizin ülkenin kimyasal ve biyolojik silahların varlığı ile daha da korkunç hale geldiğini belirterek, "Bildiğiniz gibi biz rüzgarın estiği yönde olan bir ülkeyiz. Kimyasal ve biyolojik silahlar Ürdün ve Suriye'ye komşu ülkelerin çoğu için endişeli bir durumdur" diye konuştu.
(CC-D)

14.02.2013 10:53:58 TSI

Editör: Wan Haber