ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone, ABD Ankara Büyükelçiliği'ne yönelik saldırı ile ilgili olarak, "Ufacık, mikroskobik bir geçmişin nefret ve kızgınlık dolu bir parçası, birbirine en yakın iki müttefiki birbirinden ayırmaya çalıştı. Medeniyetin önündeki karşılaştığımız bu tehditlere biz cevap olarak, aramızdaki ilişkileri güçlendirmeye devam edeceğiz" dedi.
Amerika Birleşik Devletleri Ticaret ve Gelişme Ajansı (USTDA) tarafından düzenlenen Smart Grid (Akıllı Şebeke) Çalıştayı İstanbul'da başladı.
Toplantıda konuşan ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi içerisinde yer alma hedefini hatırlatarak, "Türkiye'nin kendi enerji kaynakları için de yabancı enerji kaynaklarının geçişi için de son derece önemli olan bir ülke olduğunu düşünüyoruz. Türkiye, kurulu enerji kapasitesini çok artırdı. Bu 2023 yılında dünyanın en önemli, en büyük 10 ekonomisi arasına girmesi için atılması gereken bir adımdı. Bu hedefin gerçekleşeceğinden eminiz" dedi.
Obama'nın ikinci döneminin Amerikan Türk iş dünyası için önemli bir fırsat olduğunu söyleyen Ricciardone, iki ülke arasındaki ilişkilerin taptaze bir enerji ve kararlılıkla devam edeceğini söyledi.
Konuşmasında ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'ne yapılan saldırıyı da değerlendiren Ricciardone, "Bundan 11 gün önce gördük. Ufacık, mikroskobik bir geçmişin nefret ve kızgınlık dolu bir parçası, birbirine en yakın iki müttefiki birbirinden ayırmaya çalıştı. Halbuki bugün burada toplanmamız bunun mümkün olmadığını, olmayacağını ve iki halk için de çok daha iyi bir dünya yaratmayı amaçladığımızı gösteriyor. Medeniyetin önündeki karşılaştığımız bu tehditlere biz cevap olarak, aramızdaki ilişkileri güçlendirmeye devam edeceğiz. Bundan iyi bir cevap düşünemiyorum" ifadelerini kullandı.
Türkiye ile Amerika arasındaki ticari ilişkilere değinen Riccardone, şunları söyledi:
"Sayın Obama, ABD ticaretinin 2015 yılında dünya ile iki katına çıkacağını söylemişti. Türkiye ile her iki yönde ticaret Sayın Obama'nın göreve geçmesinden sonraki ilk iki yıl içerisinde zaten Türk ekonomisinin dinamizmi sayesinde iki katına çıkmıştı. 2011'de yeni bir rekor kırıldı. 2012'de rekor değil ama rekora çok yakın rakamlar bulunuyor. En azından 20 milyar dolarlık bir ticaret ilişkimiz oluşmuş. Ama bu da yeterli değil, hem Türkiye hem ABD bunu daha ileriye götürmek istiyor. Hem Türkiye hem de ABD'deki düşünce kuruluşları olması gerektiğinden çok daha düşük bir yerde olduğunu, çok kısa bir süre içerisinde 35 milyar dolara ulaşabileceğini ve hatta bugünkü 20 milyar doların iki katına çıkacağını ifade ediyorlar. Umuyorum ki bu Sayın Başkan Obama'nın ikinci döneminde gerçekleşecektir. Neden olmasın".
(ÖFA-ÖK-Y)

12.02.2013 16:17:30 TSI

Editör: Wan Haber