Olay, sabah saatlerinde Eminönü’nde yaşandı. TGB üyeleri, Karadeniz’de yapılan NATO tatbikatından dönen ve 4 gündür Sarayburnu’nda bekleyen USS ROSS (DDG71) adlı ABD savaş gemisinde görevli bir askerin başına çuval geçirdi.

 

 

 

TGB üyesi bir kişi ilk olarak Eminönü’nde yanına yaklaştığı Amerikan askerlerine, “ABD ordusunun bir üyesi olduğunuzu az önce beyan ettiniz. Sizleri katil olarak tanımlıyoruz. Topraklarımızdan defolup gitmenizi istiyoruz ve şimdi sizi protesto hakkımızı kullanıyoruz” dedi.

 

 


Amerikan askerleri ise “Tamam gidiyoruz” diye karşılık verdi. Bu sırada Amerikan askerlerine boya atan eylemciler, “Yanke Go Home”, “Kahrolsun Amerikan emperyalizmi” sloganları attı. Eylem sırasında Türk bayrağı açan grup, yakaladıkları bir askerin başına çuval geçirdi. Çuvalı başından çıkarak Amerikan askeri ve yanında bulunan diğer arkadaşı koşarak uzaklaşmaya çalıştı. Eylemciler de bir süre Amerikan askerlerini kovaladı.

 


AMERİKAN ASKERİNİN BAŞINA ÇUVAL GEÇİREN TGB’LİLER GÖZALTINDA

 


 Eminönü’nde Amerikan askerlerinin başına çuval geçiren TGB üyesi 12 kişi gözaltına alındı.
Eminönü’nde sabah saatlerinde Amerikan askerinin başına çuval geçiren Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyeleri ile yanlarında bulunan yaklaşık 50 kişi Eminönü’ndeki Kadıköy İskelesi’nde buluştu. Grup, “Yanke Go Home” şeklinde bir süre slogan attı. Ardından basın açıklaması yapan, TGB İstanbul İl Başkanı Uğur Aytaç, Amerikan askerleri nefesimizi hep enselerinde hissedecekler. Şimdi bize soruşturma açacaklar. Bu soruşturma bizim için gurur madalyasıdır” dedi. 

 

 

 


Olayın nasıl olduğunu anlatan Aytaç, “Amerikan donanması mensubu olduğu yönünde şahıslardan şüphelendik, sorduk. Onlar sorumuzu onayladı. Akabinde biz de ABD ordusun tüm mensuplarının bir katil sürü olduğunu dile getirdik. Vatan topraklarından defolup gitmelerini istedik. Akabinde çuval eylemimizi gerçekleştirdik” diye konuştu. 

 

 


Askerlerin korktuğunu ifade eden Uğur Aytaç, “Korktular. Sonuçta bilmedikleri bir yerdeler” diye konuştu.

 

 


Açıklamanın ardından olayı gerçekleştiren 12 kişi polis minibüsüne bindirilerek, ifadeleri alınmak üzere Vatan Caddesi’nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.  
 

 

Twitter'dan açıklama yapıldı. Barışçıl protesto hakkına ve ifade özgürlüğüne saygı duyulduğu ifade edilen açıklamada, "Türkiye'yi ziyaret eden üç Amerikalı askere yapılan saldırıyı gösteren videoyu son derece çirkin bulduğumuzu ifade ediyoruz. Bugün, İstanbul'da gerçekleştirilen bu saldırıyı kınıyoruz" ifadelerine yer verildi.

 

 

Eylemin, "Türkiye'nin misafirperverliğine saygısızlık teşkil ettiği" kaydedilen açıklamada, "Türk halkının büyük çoğunluğunun da böyle bir eyleme karşı çıkmakta bizlere katılacağı konusunda hiçbir şüphe duymuyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Editör: Wan Haber