Snowden tarafından New York Times'a sızdırılan bilgilere göre, NSA ve İngiliz dijital istihbarat kurumu GCHQ, kişisel verilere ulaşmak için ayrıca Google Maps, Facebook, Twitter ve Flickr gibi uygulamalar üzerinden endüstriyel casusluk yapıyor.

Her iki istihbarat teşkilatının da, sözkonusu hizmetlerin mobil uygulamaları üzerinden elde ettiği verileri detaylı olarak sınıflandırdığı belirtilen haberde, kullanıcının herhangi bir uygulamayı açtığı anda, konumu, yaşı, kişisel adres ve diğer bilgilerinin, yasadışı dinleme yapan teşkilatlarca toplanabidiği ifade edildi.

NSA, New York Times'da yayınlanan haberi yalanlamazken, ajansın sıradan insanlar üzerinde fişleme yapmadığını ve mahremiyete saygılı olduğunu belirtti.

Snowden, bir Alman TV kanalına verdiği 6 saatlik mülakatta ise, NSA'nın ayrıca, ABD firmaları ile rekabet eden büyük şirketlere karşı da casusluk faaliyetleri yürüttüğünü dile getirdi.

Rusya'dan bir yıllık geçici oturma izni alan ABD'li eski casus, yeri açıklanmayan bir otel odasında verdiği röportajda, "ABD'nin bu şekilde ekonomi casusluğu yaptığından da şüphe yok. Yabancı bir şirket hakkında Amerika'nın ulusal çıkarlarına yarayan bir bilgi varsa, ulusal güvenlikle hiç ilgisi olmasa bile, bu bilgiyi kullanıyorlar" şeklinde konuştu.

NSA ise, kurumun ABD'li şirketler lehine kullanılmak üzere "ticari sırları çaldığı" iddialarının gerçek dışı olduğunu açıkladı.

Bu arada Snowden, Alman TV kanalına verdiği mülakatta, can güvenliğinin "büyük tehdit" altında olduğunu söyledi. Snowden bununla birlikte NSA'ya dair ifşaatlarda bulunarak doğru olanı yaptığı için huzurlu bir şekilde uyuduğunu kaydetti.

Editör: Wan Haber