Avrupa Parlamentosu’nda düzenlenen oturumdaki konuşmasında, Güneydoğu’daki gelişmeleri yakından takip ettiklerini ifade eden Hahn, “İstikrarlı bir Güneydoğu siyaset, ekonomi ve güvenlik perspektifinden sadece Türkiye için değil, AB ve bölge için de önemlidir” dedi.

Güneydoğu’daki durumun IŞİD’le mücadeleye etkisi

Hahn, Türkiye’nin güneydoğusundaki gerginliğin IŞİD’le mücadeleyi de olumsuz etkileyebileceğini söyledi. IŞİD’le mücadelede dayanışmanın önemine dikkat çeken Hahn, “Kürt barış sürecinin kesintiye uğraması ve Güneydoğu’daki mevcut gerginliğin oradaki (Suriye’deki) gerginliği daha da alevlendirmesine izin vermeme konusunda çok dikkatli olmalıyız” ifadelerini kullandı.

Tüm taraflara ateşkes çağrısı

Türkiye’de tüm taraflara hukukun üstünlüğünü garanti altına almaları ve hemen ateşkes ilan ederek Kürt barış sürecine dönmeleri çağrısında bulunduklarını hatırlatan Johannes Hahn, bu süreçte kat edilen mesafenin ziyan edilmemesini istedi.

PKK’ya da çağrıda bulunan Hahn, Türkiye’ye karşı saldırılarına son vermesini, Güneydoğu’daki bazı bölgelerde otonomi ilan etmeyi bırakmasını ve siyasi diyaloga dönmesini istediklerini belirtti. Hahn, PKK eylemlerini çok ciddiye aldıklarını ve örgütün terör listesinde kalmaya devam edeceği konusunda Türkiye’ye garanti verdiklerini vurguladı.

İnsan hakları vurgusu

Türkiye’nin, kendisinini PKK’ya karşı korumasının meşru bir hak olduğunu belirten Hahn, bu yöndeki önlemlerin; ölçülü, hedefe yönelik ve siyasi diyaloğu tehlikeye atmayacak şekilde alınmak zorunda olduğunu vurguladıklarını ifade etti. Halen uygulanan uzun süreli sokağa çıkma yasaklarının ise temel hizmetlere ulaşımı engellediğini vurguladı. Hahn, operasyonların uluslararası insan hakları standartlarına uygun şekilde düzenlenmesi gerektiğini belirtti. (CİHAN)

Editör: Wan Haber