Afet ve iş kazaları üzerine yaptıkları proje ile AB desteklerinden faydalanmaya hak kazanan Kandilli Anadolu Sağlık Meslek Lisesi öğrencilerine, arama kurtarma ekipleri tarafından eğitim verildi. Kkimi zaman pür dikkat anlatılanları dinleyen öğrenciler kimi zaman kahkahalara boğuldu.
Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı'nca yürütülen Hayatboyu Öğrenme Programı (LLP) Leonardo da Vinci Hareketlilik projeleri ile ilgili 2012 teklif çağrısı döneminde, Kandilli Anadolu Sağlık Meslek Lisesi Meslek Dersleri Öğretmeni Tülay Görmüş'ün hazırladığı "Simülasyon Eğitimi İle Afet ve İş Kazalarında Acil Müdahale Hizmetlerinin Öğrenilmesi" adlı proje kabul edildi. Başvuru yapılan 2 bin 261 proje arasından kabul edilen 320 proje içinde yer alan proje kapsamında Zonguldak Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekiplerince uygulamalı eğitim verildi.
Zonguldak AFAD Müdürlüğü Sivil Savunma Şube Müdürü Sami Göktaş tarafından Afetler ve Afet türleri ile ilgili bilgi verildi. Görüntülü yapılan sunumda Göktaş, afet anında yapılması gerekenleri anlattı. Arama Kurtarma Teknisyeni Ercan Yüzlü, Arama Kurtarma Teknisyeni Ümit Çeliktürk tarafından ise öğrencilere yaralı kurtarma, taşıma yöntemleri, sedye taşıma ve sedye bağlamaları konusunda uygulamalı bilgi verildi. Anlatılanları dikkatle izleyen öğrenciler, kimi zaman kendilerinden geçip uyudu. Öğrenciler deprem anında güvenlik kameralarına yansıyan ve yanlış uygulama görüntülerini izlediklerinde ise kahkahalara boğuldu. Yaralı rolündeki bir öğrenciyi sedyeye bağlayan ekipler, yaralının ayaklarının da bağlanması halinde sedyeden düşmeyeceği konusunda öğrencileri özellikle ikaz etti. Ekiplerin, sedye bağlaması ve taşıma yöntemleri konusunda yaptıkları uygulamalı eğitim de öğrencileri güldürdü. Öğrenciler, ekiplerin gösterdiği yöntemleri bizzat deneyerek uygulama fırsatı buldu. Özellikle deprem anında yapılması gerekenler konusundaki bilginin ardından deprem takbikatı yapıldı. Çalınan ilk zil ile birlikte öğrenciler hep birlikte sıraların altına girerken, ikinci zilde hızlı bir şekilde okul bahçesine çıktı.
Ekipler, hazırlanan senaryo çerçevesinde yaralı kurtarma tatbikatı gerçekleştirdi. Senaryoya göre, okulun 4. katında mahsur kalan öğrenciler ihbarın ardından okula gelen AFAD ekiplerince kurtarıldı. Okulun 4. katından, bahçeye ip geren ekipler, senaryo gereği ayakta durabilen bir yaralı ile sedyeyle taşınan başka bir yaralıyı pencereden okulun bahçesine indirdi. Okulun her katında bulunan cam çerçeveler nedeniyle kurtarma operasyonunda hayli zorlanan ekipler, öğrencilerden alkış aldı. Senaryo gereği ayakta durabilen yaralı AFAD ekibinden seçilirken, sedyeye ise cansız manken bağlandı. Başarılı şekilde sonuçlanan yaralı kurtarma operasyonunun ardından binada bulunan AFAD görevlisi camdan halat yardımıyla okulun bahçesine indi. Kurtarma operasyonunda zaman zaman yürekleri ağzına gelen öğrenciler, gerçeğini aratmayan kurtarma operasyonunu ise cep telefonları ile kayıt etti.
Kurtarma operasyonunun ardından ekipler, öğrencilere depremlerde kullandıkları model teknolojiler hakkında bilgi verdi. Ekipler, üst üste çökmüş katlar arasını görüntüleme ve sıkışan yaralının sesini duymakta kullandıkları ve 'search cam' olarak ifade ettikleri arama kamerasını da öğrencilere gösterdi. Enkazın üstünden açılan çok küçük delikten kamera ile alt katların görüntülenebildiğini belirten ekipler, kameraya takılan kulaklıklar yardımı ile enkaz arasında sıkışan bir kişinin betona sürttüğü taşın sesini bile duyabildiklerini ifade etti. Verilen bilginin ardından yangın tatbikatı yapıldı. Öğrencilere yangın tüplerinin kullanılması da gösterildi.
Projede görev alan 24 öğrenci, yapılan gösteride heyecanlandıklarını belirterek, projenin hazırlanması ve kabulü aşamasında desteği geçenler ile uygulamalı eğitim veren AFAD ekiplerine teşekkür etti.
(SD-SD-HO-Y)

30.11.2012 14:38:20 TSI

Editör: Wan Haber