Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, bölge için ateşkes çağrısında bulundu. Mogherini, “barış görüşmelerine yeniden başlanması” talebini dile getirdi.

Bölgedeki durumla ilgili endişeleri Türkiyeli bakanlarla paylaştıklarını belirten Mogherini, PKK ve diğer örgütlerin her türlü saldırısını kınadıklarını ancak ateşkes ilan edilip barış sürecine dönülmesi için çağrıda bulunduklarını söyledi.

Kürt sorununun çözümü için katkı sunmaya hazır olduklarını söyleyen AB Komisyonu’nun Komşuluk Politikaları ve Üyelik Müzakereleri’nden sorumlu üyesi Johannes Hahn da Türkiye ile üyelik müzakerelerinde hukukun üstünlüğü, insan hakları, ifade ve toplanma özgürlüğü, yargı bağımsızlığı meselelerinin vazgeçilmez ve temel konular olduğunu vurguladı.

Mülteci krizi

Ankara’daki toplantıda mülteciler ve Suriye’deki durum da ele alındı. Mogherini AB’nin mülteciler konusunda Türkiye’ye yardım etmesi gerektiğini belirterek İtalya’nın bloke ettiği 3  milyar euro’lukyardımın kısa sürede aktarılacağını söyledi.

Çavuşoğlu: PYD muhalif heyette yer almamalı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuoğlu ise Cenevre’de yapılması planlanan Suriye görüşmelerine değindi.

Çavuşoğlu, PYD’nin muhalif heyette yer almaması gerektiğini savundu.

Editör: Wan Haber