Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, koyun-keçilerin küpelenmesinin hayvansal gıdaların yüksek standartlarda üretilmesinde ilk zinciri oluşturduğunu ifade ederek, böylelikle vatandaşların daha güvenli, sağlıklı, kaliteli gıdalar tüketmesi için Avrupa Birliği'ne üyelik sürecindeki çalışmaların kararlılıkla devam edeceğini dile getirdi.
Türkiye-Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı kapsamında finansa edilen ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan "Koyun ve Keçilerin Küpelenmesi ve Aşılanması Projesi" devam ediyor.
Söz konusu proje kapsamındaki faaliyet, Avrupa Birliği Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Alaattin Büyükkaya, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Aşkın Asan'ın da katılımlarıyla 31 Ocak 2013 Perşembe günü Gaziantep'in Şahinbey İlçesi Serince Köyü'nde gerçekleştirilecek.
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB'ye üyelik sürecindeki çalışmalar ile gıda güvenliği başta olmak üzere hayatın her alanına ilişkin çok önemli reformların gerçekleştirildiğini belirterek, bunun en önemli örneklerinden birinin "Koyun ve Keçilerin Küpelenmesi ve Aşılanması Projesi" ve bu çerçevede yürütülen faaliyetlerin olduğunu dile getirdi. Koyun-keçilerin küpelenmesinin hayvansal gıdaların yüksek standartlarda üretilmesinde ilk zinciri oluşturduğunu ifade eden Bağış, böylelikle vatandaşların daha güvenli, sağlıklı, kaliteli gıdalar tüketmesi için Avrupa Birliği'ne üyelik sürecindeki çalışmaların kararlılıkla devam edeceğini vurguladı.

'KOYUN VE KEÇİLERİN KÜPELENMESİ VE AŞILANMASI PROJESİ' NEDİR?
Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı 2008 yılı programlaması altında finanse edilen bu proje ile birlikte, Türkiye'de gıda güvenliğinin sağlanması açısından önemli adımlardan birisi daha atılmış oluyor. Gıda güvenliğinin sağlanabilmesi için, etkin bir izlenebilirlik sisteminin oluşturulması gerekiyor. Gıda güvenliği, ancak üretim, işleme ve dağıtımın tüm aşamaları boyunca bitkisel ürünlerin, gıda ve yemin, gıdanın elde edildiği hayvanın veya bitkinin izlenebilirliğinin sağlanması ile temin edilebiliyor.
Koyun ve keçilerin küpelenmesi ve kayıt altına alınması ile hayvanların bir yerden diğer yere hareketleri, bulundukları işletmeler ve hastalık ve aşılamaya dair bilgiler veri tabanında muhafaza ediliyor. Bu sayede bulaşıcı bir hastalığın ortaya çıkması halinde hayvan hareketlerine kısıtlama getirilerek hastalığın yayılmasının önüne geçilebiliyor. Böylelikle güvenli hayvansal gıdaların temini konusundaki izlenebilirlik zincirinin ilk halkası gerçekleşmiş oluyor.
Söz konusu proje ile kimliklendirme ve kayıt altına alma sisteminin uygulanması yoluyla koyun ve keçilerde izlenebilirliğinin sağlanması ve gıda güvenliğinin temini için koyun-keçi vebası (Peste des Petits Ruminants PPR) hastalığının kontrol altına alınması amaçlanıyor.
Projeyle ayrıca Türkiye'deki tüm koyun ve keçileri, koyun-keçi vebası hastalığına karşı aşılayarak ülke genelinde bu hastalığın görülme sıklığının azaltılması da hedefleniyor. Önümüzdeki aylarda tamamlanacak olan bu projeyi Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı 2012 yılı programlamasına dahil edilen "Koyun ve Keçilerin Küpelenmesi ve Aşılanması Projesi"nin devamı niteliğinde olan "Elektronik Tanımlama ve Koyun-Keçi Kayıt Sistemi Projesi" takip edecek. Bu projeyle de, koyun-keçi türü hayvanların hareketlerini izleme ve hayvan hastalıklarıyla mücadele amacıyla elektronik tanımlama ve kayıt sisteminin oluşturulması öngörülüyor.
(PS-ÖZ-Y)

30.01.2013 13:32:30 TSI

Editör: Wan Haber