Belçika'nın başkenti Brüksel'de bugün sona eren AB Dışişleri Bakanları Zirvesi'nde Suriye ve Mali konuları ele alındı.
AB Dışişleri Bakanları Zirvesi'nin bugünkü son oturumunun önemli gündem maddelerinden biri Suriye'ye uygulanan silah ambargosu oldu. Fransa ve İngiltere Şubat ayının sonunda süresi dolacak olan ambargonun uzatılmamasını ve bu sayede muhaliflere silah yardımı yapılabilmesini isterken, Avusturya, Hollanda ve Belçika gibi ülkeler krizi derinleştireceği endişesiyle buna karşı çıkıyordu.
Zirve sonrası AB Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton yaptığı açıklamada, "Bugün hiç kimse Suriye'ye gemilerle silah yollamayı konuşmuyordu, tartışılan mesele vadesi dolan bir ambargo konusunda ne yapacağımız oldu ve biz de bu zirvede konuya ilişkin görüşlerimizi ilk kez birbirimize aktarma fırsatı bulduk. Sayın İbrahimi'yi görüşlerini dinlemek için Şubat ayı içerisinde buraya davet ettim ve bu görüşmeler gerçekleştikten sonra ayın 18'inde bir karara varmayı amaçlıyoruz. Hedefimiz, Sayın İbrahimi'ye bu korkunç krize politik bir çözüm bulmasında elimizden geldiğince destek verebilmek" şeklinde konuştu.
Mısır'da yaşanan son olaylarla ilgili olarak da endişesini dile getiren Ashton, yaşanan şiddetin tüm Avrupa'yı kaygılandırdığını ifade etti. Konuların barışçıl yollarla, diyalog içerisinde çözümlenmesi gerektiğini belirten Ashton, Mısır'ın geleceğinin bu dönemde yaşanan olaylara son derece bağlı olduğunu söyledi. Ashton, "Tek isteğimiz diyalog ile barış içinde tüm sorunların görüşülebilmesi ve konuşulabilmesidir" dedi.
İsrail'in Suriye'yi bombalamasına ilişkin olarak ise Ashton, elde kesin bilgiler olmamasını sebep göstererek bu konunun zirvede gündeme gelmediğini kaydetti.
Mali'deki gelişmelere ilişkin olarak zirveden Fransa'nın attığı adımlara güçlü destek gelirken, Mali için önümüzdeki günlerde uluslararası toplantılar düzenleneceği ve akabinde yine uluslararası bir bağış konferansı gerçekleştirileceği belirtildi. AB, şimdiden Mali'ye 50 milyon Avro bağışlayacağını açıkladı.
(CC-ÖZ-D)

31.01.2013 22:11:38 TSI

Editör: Wan Haber