Avrupa Birliği dışişleri bakanları, Mali'deki durumu görüşmek üzere Brüksel'de olağanüstü bir toplantı yapıyor.
Toplantıdan, Fransa'nın Mali'deki operasyonlarına kurumsal bir askeri destek kararı çıkması beklenmiyor. Fakat Avrupa ülkelerinden bazılarının operasyonlara katılabileceği ifade ediliyor.
İngiltere'nin Avrupa Birliği Bakanı David Lidington, toplantıya gelişinde gazetecilere yaptığı açıklamada, "Dün Avam Kamarası, Mali'deki AB Eğitim Misyonu'nun desteklenmesine tam onay verdi. Bu konuda bugün burada bir karara varılacağını ümit ediyorum. İngiliz hükümeti, Mali hükümetini desteklemek için Fransa öncülüğünde yürütülen müdahaleye çok güçlü şekilde destek vermeyi sürdürecektir. Aynı şekilde bu yöndeki BM Güvenlik Konseyi kararlarını da destekleyecektir. Fransa'nın istediği lojistik desteği de veriyoruz. Hem Fransız ortaklarımız, hem de Mali hükümeti bunu büyük bir memnuniyetle karşılıyor" ifadelerini kullandı.
Hollanda Dışişleri Bakanı Frans Timmermans ise, "Bugün Mali'deki son gelişmeleri müzakere edeceğiz. (Fransa Dışişleri Bakanı) Laurent Fabius ve Catherine Ashton tarafından yapılacak bilgilendirmeyi bekliyorum. Buna göre değerlendirmelerimiz olacak" dedi.
Tüm senaryoları değerlendireceklerini ifade eden Timmermans, "Teröristlerin Mali'nin tümünde kontrolü ele geçirmesini engellemek, Avrupa'nın çıkarına. Bu bağlamda Fransa'nın askeri müdahalesine tam destek veriyorum. Bunun başarılı bir şekilde sonuçlanması için neler gerekiyor bakacağız" yorumunda bulundu.
İrlanda Avrupa İşleri Bakanı Lucinda Creighton da, AB tarafından Mali'de kurulan "eğitim misyonu"na ilişkin bugün bir karar alınabileceğini belirterek, "Bu konuda olumlu bir karar almayı bekliyoruz. Bugün ayrıca Mali Dışişleri Bakanı ile de görüşme imkanımız olacak. Mali vatandaşlarının güvenliği, emniyetin tesisi ve kalıcı bir barışın sağlanması konularında neler yapabileceğimizi görüşeceğiz. Tüm bunları kendisiyle yüz yüze konuşmak, bütün AB dışişleri bakanları için güzel bir fırsat olacak" dedi.
(İHA-OK-D)

17.01.2013 15:31:26 TSI

Editör: Wan Haber