Avrupa Birliği liderleri, birliğin 2014-2020 bütçesini görüşmek için Brüksel'deki Bütçe Zirvesi'nde bir araya geldi. Gün içerisinde iki kez saati ertelenen zirve, akşam saatlerinde başladı.
Kasım 2012'de yapılan zirvede anlaşamayan AB ülkeleri, görüş ayrılıklarını giderebilmiş değil. İngiltere bütçenin dondurulmasını ve ekonomisi zayıf ülkelerdeki gibi kemer sıkılmasını talep ederken Almanya ve Kuzey Avrupa ülkeleri de İngiltere gibi 1 trilyon 25 milyar Avroluk bütçede bazı kalemlerde tasarruf ve kısıntı yapılmasını istiyorlar. Bununla birlikte nispeten ekonomisi zayıf olan İspanya, Portekiz, Yunanistan gibi ülkeler bütçe harcamalarının ekonomilerini canlandırdığı ve yardımcı olduğu gerekçesiyle kesintiye karşı çıkıyorlar. Polonya, Macaristan ve Slovenya gibi Doğu Avrupa ülkeleri de alt yapı yatırımlarının devamının sağlanabilmesi için bütçede kesinti olmasından yana değil.
Fransa, harcamaların kontrol altında tutulmasına karşı değil; ama büyümenin önünün kesilmesinden endişeli. Bu nedenle bütçe kısıntısının asgari düzeyde olmasını istiyor. Zirvede kısıntı yönünde bir uzlaşı çıkmasına neredeyse kesin gözüyle bakılırken; asıl kritik konu kısıntının nereden yapılacağı olacak. Bu noktada öngörüler, AB çalışanlarının maaşları ve emeklilik yaşları gibi düzenlemelerde bazı değişiklikler yapılacağı yönünde. Bu sebeple AB çalışanları geçtiğimiz günlerde bir takım protestolar da düzenlemişlerdi. İdari masraflar AB bütçesinin yüzde 6'sını oluşturuyor. Bu sebeple yeterli olmayabileceği ve tarım ile bölgesel kalkınma fonlarının yeniden yapılandırılabileceği tartışılıyor. Tüm bunların yanı sıra liderler bazı kalemlerde yapılacak küçük oynamalar ile de bütçe kısıntısı sağlama yoluna gidebilir.
Zirveden nasıl bir anlaşma çıkarsa çıksın bütçe üzerinde Avrupa Parlamentosu'nun da onay vermesi gerekiyor ve AP'nin de kısıntı değil, arttırımdan yana olduğu biliniyor.
(CC-YHY-D)

07.02.2013 22:14:38 TSI

Editör: Wan Haber