Danimarka, AB Türkiye Delegasyonu, Portekiz, İngiltere, Belçika ve İspanya Büyükelçileri siyasi müsteşarları TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva’yı ziyaret etti. Ziyarette TSO Başkan Vekili Yavuz Karaman, Meclis Başkan Vekili Bülent Harman ve Yönetim Kurulu Üyesi Murat Beyaz hazır bulundu.
 

Heyet adına konuşan Danimarka Büyükelçiliği Siyasi Müsteşarı Stig Paolo Piras Van’ın konumu, bulunduğu yer ve sahip olduğu potansiyelleri ile önemli bir merkez olduğunu belirterek, “Bu nedenle Van’da çeşitli görüşmeler yapıyoruz. Bizim camiamızda iyi diplomatlar Ankara ve İstanbul dışına çıkmalıdır gibi bir yargı var. Bizde bugün Van’da görüşmeler yapıyoruz. İyi diplomat olmak için çaba gösteriyoruz. Bu nedenle Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda bulunmaktan memnunuz. Buraya gelmeden önce yaptığımız araştırmada Van Ticaret ve Sanayi Odası AB ile çok önemli bağlar kurmuş. Proje ortaklıkları var. Dolayısı ile bu kent için çok önemli bir kurum olduğunuzu biliyoruz” ifadesini kullandı.
 

TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Van’ın tarihi kadim bir kent olduğunu ifade ederek “Tarih boyunca her zaman çok önemli bir yaşam merkezi olmuştur. İstanbul ve Ankara başkent olmadan önce Van 3000 yıl önce Urartulara başkentlik yapmıştır. Ayrıca Türkiye’nin AB üyesi olması durumunda Van AB’nin en doğu sınırı olacaktır. Bu açıdan bile ne kadar önemli bir kent olduğu ortadır” dedi.
 

Takva, Van’ın Anadolu’nun diğer kentlerine oranla ticaretin geç örgütlendiği bir şehir olduğunu belirterek “Ancak buna rağmen, Van tarihi misyonundan aldığı enerji ile her zaman çevresinin en önemli yaşam merkezi olmuştur. Ancak Van son dönemde yaşadığı iki depremin yaralarını sarmaya çalışıyor. Burada iş adamı olmak zordur. Ancak ticaretimizde en büyük engel İran ile yaşanmaktadır. Çünkü İran gibi bir pazara Uluslar arası politikalar nedeniyle erişim zorlukları yaşıyoruz. Özellikle BM, Amerika ve bu politikaya destek veren ülkeler Van’a borçludurlar. Çünkü bu politikalar burada yaşayan insanların ekonomik refahına engel teşkil etmektedir. Bu nedenle son dönemde Dünyanın İranla başlattığı ılımlı politik kararlara en çok bizler seviniyoruz. Ancak şunu da söylemekte fayda var. Avrupalı iş adamları İranla ticaret yapmak istiyorlarsa bizimle iletişim kurmalılar. Çünki İran pazarını en iyi bizler biliyoruz” dedi.
 

TSO Başkanı Takva, Van’ın Türkiye’nin coğrafi açıdan 6. büyük kenti olduğunu belirterek “Tarım ve hayvancılık potansiyelimiz çok önemli. 2.5 milyon küçükbaş hayvan varlığımızla Türkiye’de birinciyiz. Bunun yanı sıra zengin meralarımız ile önemli bir hayvancılık potansiyeline sahip bir kent. Türkiye’nin en genç 2. Nüfusuna sahibiz. Topraklarımız işlenmiş ve organik tarım için çok önemli bir zenginlik. Ayrıca Güneş enerjisi açısından çok büyük bir potansiyelimiz var. Tüm bunlarının yanında Van hinterlandında 5 ülke ve 125 milyon nüfusa hitap ediyor. Demiryolu, Karayolu ve Hava yolu ulaşımı ile önemli bir lojistik merkez. O nedenle burası Avrupalı yatırımcılar için cazip olabilecek bir yer. Bizde yabancı ortaklarımızı bekliyoruz” dedi.
 

Son olarak Özellikle Avrupa Birliği’nin çözüm sürecine sadece siyasi olarak değil, Ekonomik Kalkınma ile birlikte destek vermesi gerektiğini söyleyen Takva, “Ülkenin en büyük sorunu bölgeler arası gelir dağılımındaki adaletsizliktir. Bunun için Çözüm süreci ile birlikte bölgemizde ekonomik olağan üstü hal uygulanmalı, Marjinal Bölgesel Kalkınma Politikaları uygulanmalıdır. Bu konuda AB’nin de gerekli desteği vermesi çok önemlidir” ifadesini kullandı.

Editör: Wan Haber