Burhan Ergin – Wan Haber

Bak Hele Bak Yusuf Konak Kahvaltı Salonunda gazetecilerle bir araya gelen Van TSO Başkanı Necdet Takva, AB Bilgi Merkezi Koordinatörü Kerem Oruç ve Van TSO yönetimi yapılan çalışmalara değindi.

Toplantıda ilk söz alan Van TSO Başkan Necdet Takva, Van Avrupa Birliği Bilgi Merkezi’nin 1 Nisan 2005 yılında kurulduğuna vurgu yaparak, “Bugüne kadarda başarılı bir performansla faaliyetlerini aralıksız sürdürdü. Birçok etkinlik yaptı, özellikle Avrupa konusunda halkı bilgilendirmesi, dezavantajlı grupların farkındalığını yükseltmek anlamında ciddi çalışmalar yaptılar.  Tabi Van Avrupa Birliği Bilgi Merkezi özellikle son iki yıldır bizim Van Alışveriş Günleri Festivalini de destekliyor. Bizim önemli paydaşlarımızdan biridir. Ben kendilerine teşekkür ediyorum. Bildiğiniz üzere Avrupa Birliğine üyelik sürecinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yapılan anketler yüzde 85’lik bir ilgiyle onaylanıyor. Türkiye’nin batısına göre Doğu bu konuda daha fazla istekli ve arzuludur. Onun için burada Avrupa Birliğini doğru anlatma konusunda oluşturulan bu iletişim ağı gerçekten çok önemlidir. Basınında bu konuda çok duyarlı olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

TAKVA: SADECE AB DESTEK VERMİYOR

Avrupa Birliği Bilgi Merkezine sadece AB’nin destek vermediğini anlatan Takva, “Türkiye’de 20 tane Avrupa Birliği Ofisi var. Daha önce belli odaların koordinatörlüğünde yürütülüyordu. Avrupa Konseyinin oluşturduğu fonlar aracılığıyla bu bilgi merkezleri fonlanıyor. Örneğin yılda 20 bin Euro Van AB Bilgi Merkezine bir fon aktarılıyor. Bu fon üzerinden faaliyetler yürüyor. Şimdi bir değişikliğe gidildi. Avrupa Konseyi bu AB Bilgi Merkezlerinin koordinasyonu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği marifeti ile sevk ve idare edilmesini öngördü. 2016 yılı itibariyle bütün bu 20 Avrupa Birliği Bilgi Merkezi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesinde kurulan AB Bilgi Merkezleri koordinasyonu tarafından sevk ve idare edilecek. Tüm bütçeleme işte Avrupa Konseyinin ayırmış olduğu o fon odaların faaliyetleri ve büyüklük hizmet alanlarına göre belli bir bütçe ayrılıyor. Odalarda buna katkı sağlıyor. Bu tamamıyla olup bitenlere sadece Avrupa Birliği destek vermiyor. Aynı zamanda kurulu bulundukları kurumlarında desteğiyle devam edecek” şeklinde konuştu.

5-371.jpg

Daha sonra sunum yaparak çalışmalara değinen AB Bilgi Merkezi Koordinatörü Kerem Oruç, “Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından desteklenen Bilgi Merkezimiz Avrupa Birliği İletişim Stratejisi ilkeleri kapsamında çalışır.  Çeşitli etkinliklerle halkı bilgilendiriyoruz. Kamuoyunun taleplerini karışlıyoruz. Araştırma-yayın Kültür ve Sanat etkinlikleri düzenliyoruz. Halkı AB kaynaklı projelere yönlendiriyoruz. Toplumun Tüm kesimleri bizim hedef kitlemiz. Bu nedenle yaptığımız etkinliklerde her kesimin taleplerini karşılamaya çalışıyoruz. Türkiye’nin 20 ilinden farklı üniversitelerinden öğrencilerin katıldığı Gençlik Forumlarına Van AB Bilgi Merkezi olarak Y.Y.Ü. Öğrencileri ile katılıyoruz. Şimdiye kadar 200 den fazla öğrenci ile farklı illerde düzenlenen forumlara katıldık. Türkiye’nin 20 ilinden farklı meslek guruplarından kadınların katıldığı Avrupa Kadın forumlarına Van AB Bilgi Merkezi olarak katılım sağladık. Şimdiye kadar Van ilinden 100 den fazla kadının farklı illerde yapılan forumlara katılımını sağladık” diye konuştu.

ORUÇ: TOPLUMUN FARKLI KESİMLERİNE ULAŞIYORUZ
AB Bilgi Merkezinin aracılığıyla farklı kesimlere ulaştıklarının altını çizen Oruç, “Kurulduğumuz günden itibaren 9 Mayıs Avrupa Günü’n de düzenlediğimiz konserler, şenlikler, farklı etkinliklerle toplumun farklı kesimlerine ulaşmaya çalışıyoruz.  Özellikle tematik günlerde farklı etkinlikler ile farkındalık yaratıp hedef kitlelerimize ulaşıyoruz. Kadınlar Günü, İş Sağlığı Günü, Çevre Günü gibi. Van’da bulunan Meslek Lisesi öğrencilerine Avrupa’da Mesleki Eğitim olanakları konusunda seminer verdik. Van’da bulunan KOBİ’lere Avrupa Birliği Fonları ve Mali Destekler Semineri düzenledik.AB Temalı Resim ve Fotoğraf sergileri ile halkımıza ulaşmaya çalışıyoruz. Van AB Bilgi Merkezi’nin en önemli hedef grubu çocuklardır. Bu yönde farklı etkinlik ve faaliyetlerle onlara ulaşmaya çalışıyoruz. Ayrıca bugüne kadar yaklaşık 10 bin kitap farklı okullarda öğrencilere dağıtılmıştır.  1 Nisan 2005 yılından itibaren Van TSO Bünyesinde bulunan Van AB Bilgi Merkezi olarak da yurt içinden ve dışından birçok farklı eğitim ve programa katılım sağladık” şeklinde sözlerine son verdi.

Editör: Wan Haber