Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, bakanlığının Adalet Bakanlığı, İngiltere Büyükelçiliği ve Türkiye Barolar Birliği ile ortaklaşa düzenlediği, avukatlara yönelik seminerin sertifika dağıtım töreni için Siirt'e geldi.
Özel uçakla Siirt'e gelen AB Bakanı Egemen Bağış, Siirt Valisi Ahmet Aydın, AK Parti Siirt milletvekilleri Afif Demirkıran ve Osman Ören, Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak ve diğer yetkililer tarafından karşılandı. Valiliğe geçen Bağış, burada şeref defterini imzaladı. Baba ocağında, bir kez daha coşkuyla karşılanmanın mutluluğunu yaşadığını belirten Bakan Bağış, Siirt'in asırlardan beri ülkenin kültürel zenginliklerinin huzur içerisinde birlikte yaşadığı, örnek bir şehir olduğunu söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 8 Mart'ta Siirt'te olacağını ve yetkililerle bunların hazırlıklarını yapacaklarını kaydeden Egemen Bağış, "Biliyorsunuz 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Sayın Başbakanımız Dünya Kadınlar Günü'nü, kendi hayatında en çok etkisi olan Siirt'in kızı Emine hanımın memleketinde kutlayacak" dedi.
Bakan Bağış daha sonra, avukatlar için yargı ve temel haklar projesi kapsamında kültür merkezinde düzenlenen eğitim seminerinin kapanış ve sertifika dağıtım törenine katıldı. Türkiye'nin geçmişindeki karanlık dönemlerde, ders kitaplarındaki bir şiiri okuması nedeniyle Başbakan Erdoğan'ın mahkum olduğunu hatırlatan Bağış, bu nedenle eğitimin Siirt'te verilmesinin önemli olduğunu ifade etti. Türkiye'nin farklı bir noktaya ilerlediğini aktaran AB Bakanı Egemen Bağış, "Mükemmel değiliz. Hala sorunlarımız var, onun altını çizmek gerekir. Türkiye'de daha yapılacak işlerimiz var. Bundan 4-5 ay evvel kabul edilen 3. yargı reformu paketi sayesinde, 33 bin 500 tutuklu serbest bırakıldı. 33 bin 500 aile sevdiklerine kavuştu. Yargılanma süreci devam ediyor ama, en azından aile içi huzuru yakalamaları açısından çok önemli. Şu anda 4. yargı reformu paketinin üzerindeki son çalışmalar tamamlandı, imzaya açıldı. İnşallah en kısa süre içerisinde TBMM'de ilgili komisyonlarda görüşülecek" diye konuştu.
Bu paketle Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) hak etmediği imajının engelleneceğini dile getiren Bakan Bağış, Türkiye'nin AİHM'de dava yükü açısından Rusya'dan sonra geldiğini, bu durumun kendilerine, Türkiye'ye ve tarihe yakışmadığını söyledi. Türkiye'nin artık sanık mahkemesinde oturmadığını bildiren Bağış, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanlığı'na, Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu'nun seçildiğini vurguladı.
Bugün dünyanın birçok yerinde demokratikleşme süreçleri olduğunu ve Türkiye'nin bunlara ilham kaynağı olduğunu belirten Bakan Bağış, "Çünkü, bugün Mısır'daki Tunus'taki, Libya'daki, kendi hayatlarını riske atarak, demokrasi uğruna, ifade özgürlüğü uğruna, daha aydınlık yarınlar uğruna mücadele veren insanlar Türkiye'ye baktıkları zaman, 'bizimle Türkiye'nin ortak değerleri var, ortak kültürümüz var, aynı coğrafyada yaşıyoruz aynı toprağı işliyoruz, ama Türkiye'de iktidar var, muhalefet var, Türkiye'de serbest pazar ekonomisi var, Türkiye'de sivil toplum örgütleri var, sendikalar var, basın var, bizim de niye olmasın' sorusunu kendilerine son yıllarda daha fazla soruyorlar. Diyebilirsiniz ki eskiden de vardı, o zaman niye sormuyorlardı? Eskiden de vardı ama, biraz da varolmuşu oynuyorduk. Çok değil, bundan beş yıl evvel bu kardeşiniz; 'millet neyse vekili de o olmalıdır' dediği için Anayasa Mahkemesi'nde yargılandı. Bu ülkede insanlar çocuklarına Agop adını veremediler, Mücahid adını veremediler. Gün geldi oğluna Bektaş koymak isteyen babaya, nüfus cüzdanına Bekir adını yazıp eline tutuşturdular. Bunların şahitleri, bunların mağdurları, halen Türkiye'de yaşıyor. Ama o Türkiye değişmeye başladı. Türkiye her geçen gün kendini geliştirebilen bir ülke olma yolunda ilerliyor. O insanlar şimdi Türkiye'ye baktıkları zaman, 'Türkiye'de demokrasi gerçekten gelişmeye başladı, Türkiye'de bir takım kurumlar yerlerini netleştirmeye başladı diyebiliyorlar'" ifadelerini kullandı.
Bunlar sağlanırken, ekonomik alanda da önemli gelişmeler sağlandığını, kişi başına düşen gelirin 13 yılda on kat arttığını kaydeden Bakan Bağış, ortalama her yıl yüzde 8'lik bir büyüme sağlandığını, dünyanın 26. ekonomisinden 16. ekonomisi haline gelindiğini ve Türkiye'nin kendi bölgesindeki ülkeler için bir ilham kaynağı haline geldiğini dile getirdi. Demokrasilerde, vatandaşın beğenmediği bir milletvekilini, belediye başkanını, seçimlerde değiştirebildiğini, ama yargıya müdahale edemediğini belirten Bakan Bağış, yargının kendisini yenileyebilmesi gerektiğini söyledi.
Ulusal ajans yetkililerine mümkün olduğu kadar hakim, savcı ve avukatların Avrupa'ya gönderilmesini istediğini aktaran Bağış, sözlerine şöyle devam etti: "Oradaki standartları görsün, oradaki anlayışı, oradaki vizyonu yakından takip etsinler. Çünkü bizim birçok kurumumuzda olduğu gibi, üniformalı ve üniformasız bürokratlarımız da olduğu gibi, yargımızda da kendi içine kapanma sorunu birilerinden ve toplumdan soyutlanma sorunu, Türkiye'yi çok daha farklı noktalara taşımış. O at gözlüklerinden kurtulabilmemiz için, bizim kendi değerlerimizle, kendi memleketimizde, kendi milletimizle daha barışık olmamız için, farklı çabalara ihtiyaç olduğu gibi; başka ülkelerle, başka milletlerle barışık olabilmemiz için onları anlamak lazım. O yüzden hamdolsun bu süreçte çok önemli çalışmalar yapıyoruz."
Türkiye'nin Avrupa Birliği standartlarını yakalama konusunda, çok iyi çalışmalar yapıldığını anlatan Bakan Bağış, "Her zaman söylüyorum. İnanın bana, üye olup olmamak benim bile çok umurumda değil. Türkiye'nin başmüzakerecisi olarak bunu söylüyorum. Ama Almanya'daki otobanın standartlarını; Siirt, Şırnak arasında görmek istiyorum. İsveç'teki demokrasinin, bireysel hakkın, hukukun standartlarını; Türkiye'nin 81 ilinde görmek istiyorum" diye konuştu.
Diğer Avrupa ülkelerinin standartlarını de sıralayan Egemen Bağış, çok önemli bir süreçten geçtiklerini ve terör belasından kurtulunacağını söyledi. Bakan Bağış, "Bu süreçte herkese ama herkese, çok büyük mesuliyet düşüyor. Türkiye'nin yargısına da büyük mesuliyet düşüyor. Yargının da bu sürece o anlayışla yaklaşması lazım. Yargının da bu ülkede herkesin birbiriyle kucaklaşabilmesi, herkesin birbiriyle helalleşebilmesi, herkesin yeni bir beyaz sayfa açabilmesi için üzerine düşen mesuliyeti hissetmesi lazım" şeklinde konuştu.
Programda daha sonra Bağış'a, TBB Başkan Yardımcısı Berra Besler tarafından plaketi takdim edildi. Program, sertifika dağıtım töreniyle sona erdi.
Bakan Bağış'ın, AK Parti İl Başkanlığı, belediye ve üniversiteyi ziyaret edeceği bekleniyor.
(RÇ-YRT-SO-Y)

16.02.2013 16:39:08 TSI

Editör: Wan Haber