Avrupa Birliği Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Türkiye Barolar Birliği'nin işbirliği ile uygulanan ve İngiltere Büyükelçiliği tarafından "Avrupa'yı Birleştirme Programı" çerçevesinde desteklenen "Avukatlar için Yargı ve Temel Haklar Projesi" kapsamındaki eğitimlerin dördüncüsü, bugün ve yarın Siirt'te düzenleniyor.
AB Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre proje ile yargı sürecinin ayrılmaz bir parçası olan avukatların, Avrupa Birliği ile müzakerelerde büyük öneme sahip olan "Yargı ve Temel Haklar" faslına ilişkin farkındalıklarının artırılması hedefleniyor. 2 gün sürecek olan eğitim programının kapanış ve sertifika töreni, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Siirt Valisi Ahmet Aydın, Siirt Milletvekili ve Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Afif Demirkıran, Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Berra Besler ve Siirt Barosu Başkanı Mehmet Cemal Acar'ın katılımlarıyla yarın gerçekleştirilecek. Proje kapsamında, Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından ilgili kurumların ve değerli akademisyenlerin de katkılarıyla hazırlanan ve bu alandaki en güncel bilgileri içeren "Avrupa Birliği Müzakere Sürecinde Yargı ve Temel Haklar Faslı" isimli el kitabı ilk kez Siirt'te seminer katılımcıları ve kamuoyu ile paylaşılacak.
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış konu ile ilgili olarak, "Müzakere sürecimizin en önemli fasıllarından birini teşkil eden "Yargı ve Temel Haklar", her ne kadar siyasi blokaja uğrayan fasıllarımızdan olsa da, bu alandaki reformlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. İnanıyorum ki yürüttüğümüz bu çalışmalar ile, yargı sistemimizin savunma makamı olan değerli avukatlarımız, üyelik sürecimizin de savunucuları olarak bizlere daha da destek olacaktır" açıklamasında bulundu.

PROJE HAKKINDA BİLGİ
Avukatların, yargı alanında Avrupa Birliği uygulamaları hakkında bilgi sahibi olmalarını amaçlayan, 7 pilot ilde toplam 350 avukata yönelik eğitimleri kapsayan ve Ekim 2012'de açılışı yapılan projenin Haziran 2013'e kadar sürmesi öngörülüyor. Proje kapsamında ilk imzalar, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Birleşik Krallık Başbakan Yardımcısı Nick Clegg, Avrupa Birliği Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Haluk Ilıcak ve Birleşik Krallık Ankara Büyükelçisi Sayın David Reddaway'in katılımıyla, İstanbul'da atıldı. Konya, Erzurum ve Şanlıurfa'da düzenlenen eğitimlere 200'ün üzerinde avukat katıldı. Proje ile Türkiye'nin Avrupa Birliği ile müzakerelerinde büyük öneme sahip olan "Yargı ve Temel Haklar" faslına ilişkin eğitimler düzenleniyor. Bunun yanı sıra, her barodan bir avukatın katılımıyla yurt dışına bir çalışma ziyareti gerçekleştirilmesi de planlanıyor. Daha önce Yargı ve Temel Haklar konusunda hakim ve savcılara yönelik pek çok eğitim ve farkındalık artırma faaliyeti gerçekleştirilmişti. Bu proje ile ilk kez yargı sürecinin en önemli unsurlarından olan avukatlara yönelik kapsamlı bir eğitim programı geliştirildi.
(ZÇ-YHY-Y)

15.02.2013 16:09:52 TSI

Editör: Wan Haber