Hilal Mağazaları Genel Müdür Yardımcısı Beytullah Demir, elektrikli ev aletleri ve aydınlatmalarda, A plus ürünler kullanılarak, elektrik tüketiminde ayda 20 TL kar elde edilebileceğini söyledi.
Enerji verimliliğinde en önemli faktörün enerji tasarrufu olduğunu belirten Demir, toplum içinde enerji tasarrufunun iki ampulden birini söndürmek gibi yanlış bilgiler olduğunu dile getirdi. Demir, "Enerjinin az kullanılması iki ampulden birinin söndürülmesi gibi algılansa da, asıl enerji tasarrufu, mevcut atıkların değerlendirilmesi ve mevcut enerji kayıplarının önlenmesi yoluyla, tüketilen enerji miktarının kalite ve performansının düşürülmeden, en aza indirilmesi anlamına gelmektedir. Bu anlamda, 2012 Ocak ayında Enerji Bakanlığı'nın ciddi bir projesi vardı. Bu projeyle birlikte, özel sektörün de devreye girmesiyle bu katılım iyice genişletildi. Bu proje, özellikle özel sektörün üretici firmaların, A ve A plus ürünlerinin üretilmesiyle alakalı ve yüksek enerji tüketenlerin de, üretimden kaldırılması ile ilgili bir kampanyaydı. Bu projeye de, özel sektör çok ciddi destek verdi. 2012 yılında nihai tüketiciye de, bunu çok iyi duyurarak başarılı kampanyalar yapıp, evde bulunan yüksek enerji tüketen ürünleri alarak, bunların geri dönüşümüne katkı sağlayıp, evlere de enerji tasarrufu sağlayan, enerji verimliliğine destek veren ürünlerin alınmasını sağlamış olduk. Tüm Türkiye'de de bu kampanya çok başarılı işler elde etti" diye konuştu.
Hükümetin 2013 yılında eski ürünlerin alınması ve atık depolarına toplanmasıyla ilgili karar aldığını ifade eden Demir, "Haziran ayından itibaren enerji verimliliğine ve geri dönüşüme destek için özellikle satılan ürünlerin yüzde 50'si kadar evlerden eski ürünlerin alınması ve atık depolarına toplanmasıyla ilgili yeni bir karar aldı. Haziran ayından itibaren biz de müşterilerimizin elinde bulunan eski ürünleri alıp bunları geri dönüşüme kazandırarak ülke ekonomisine de çok büyük nihai gelir sağlamış olacağız." şeklinde konuştu.
Ürün alırken fiyattan önce enerji tüketimine bakılması gerektiğini kaydeden Demir, "Özellikle alınan ürünlerde, fiyata bakılmaksızın önce enerji tüketim miktarı ölçülmeli. Garanti belgelerinde yazan ürünlerin, ne kadar elektrik tükettiğine mutlaka bakılmalı. Önceden alınacak ürünün, mutlaka araştırılması yapılmalı. Titiz ve dikkatli olunmalı. Ürün alırken ilk önce fiyata bakmasınlar. Öncelikle enerji tasarrufuna baksınlar. Enerji verimliliğine baksınlar. Kendinin ne kadar bu ürüne ihtiyacı olduğuna, bir kaç yılda ne kadar elektrik tükettiğine dikkat etsinler. Ucuz ürünün, daha sonra daha pahalıya geldiğini, fazla enerji tüketiminden anlayacaklardır. LED televizyon ile plazma arasındaki farkı kullandıktan sonra göreceklerdir. Bu da, ayda yaklaşık 20 lira kadar fark eder. Kendi çamaşır makinemi değiştirdiğimde, elektrik faturasından 15 TL düştüğünü fark ettim. Bütün tüketicilere de aynı uyarıyı yapıyorum. Ürünü almadan önce, fiyattan önce tükettiği enerji ve elektrik sarfiyatına dikkat edilmelidir." ifadelerini kullandı.
Demir ayrıca, servis ağı yaygın olmayan ve marka bilinirliliği bulunmayan ürünlerin de tercih edilmemesi gerektiğini, servis ağı geniş olan ve müşteriye en çabuk şekilde ulaşılabilen markaların kullanılmasının daha faydalı olacağını sözlerine ekledi.
(DDB-ZB-Y)

19.02.2013 13:30:38 TSI

Editör: Wan Haber