Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin Ocak ayı Olağan Meclis Toplantısı'nın ikinci gününde yaşanan gergin tartışmaların ardından Antalya Büyükşehir Belediyesinin işçi borçlarının ödenmesi için talep ettiği 97 milyon TL'lik borçlanma yetkisi oy çokluğu ile meclisten geçti.
Antalya Büyükşehir Belediye Meclisini Ocak ayı Olağan Meclis Toplantısı'nın devamı Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür Salonu'nda gerçekleştirildi. Toplantıya maaşlarını alamayan temizlik işçileri de katıldı. Toplantıda Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanına 5393 sayılı yasa ile iller bankası, resmi ve özel bankalardan 120 ay vadeli 97 milyon TL'lik borçlanma yetkisi verilmesi komisyonda uygun bulundu.
Belediyeyi 1 milyon 409 bin TL borç ile 2009 yılı itibari ile aldıklarını söyleyen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, belediyenin bugüne kadar 500 milyon TL borç ödediğini söyledi. Şu andaki borç miktarının 949 milyon TL olduğunu ifade eden Başkan Akaydın "Taşeron firmalara olan borcumuz 17 milyon 177 bin TL'dir. Bu borcumuzun çoğu işçilerimizin emek borçlarıdır. Sürekli işçilere olan borç 6 milyon 400 bin TL'ye çıkmıştır, tazminat borçlarından dolayı" dedi.
AK Partili meclis üyelerinin borçlanma yetkisi vermek istememesi üzerine Menderes Turel'in Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde aldığı kredilere değinen Başkan Akaydın "Elimde 2006 yılından beri belediyenin çektiği krediler var. Borçlanma yetkisi tabi alınmış 14 milyon 2006, 2007 yılında 81 milyon, seçim senesine girerken 135 milyona çıkmış. Vicdanınıza hitap ediyorum. 2009 yılı içerisinde 165 milyon içinde bizim kullandığımız 25 milyon" dedi.
İçişleri Bakanlığının ilgili yasa ile verdiği yetkiyi istediğini belirten Başkan Akaydın AK Parti'nin o yetkiyi de kullandığını kaydederek Menderes Turel döneminde 109 milyon TL'lik borçlanmanın meclisten geçirildiğini bildirdi. Başkan Akaydın konuşmalarını şöyle sürdürdü:
"Ama benim dönemimde Antalya için bu muhalefeti yakıştıramıyorum. Bu muhalefet baskısının nereden geldiğini biliyorum. Söylemeyeceğim. Aramızda dostane bir gidiş var. Ama ne olur seçim dönemine girdik diye bunu bozmayın arkadaşlar. Çünkü bu Antalya'nın ihtiyacı ve eminim içinizde aynaya baktığınızda ayıplı olduğunuzun farkındasınız. Takdir yine sizindir."
Başkan Akaydın'a cevap vermek için söz alan AK Parti Grup sözcüsü Murataza Tamyürek Büyükşehir Belediyesi'nin sadece kesinleşmiş bütçe üzerinden borçlanabileceğini, bunun da Nisan ayından önce mümkün olmadığını söyledi. Başkan Akaydın'ın "Peki 2009'da nasıl yaptınız da seçimlerden önce borçlanma yaptınız" sorusu üzerine "Biz borç da aldık. 49,14 milyon, 80 milyon aldık ama biz 5 sene içinde 1 katrilyonluk yatırım yaptık. Antalya'ya yatırım yaptık" söyleyen Tamyürek'e Başkan Akaydın "Yaptım dediğiniz yatırımların büyük çoğunluğunu ben ödedim" şeklinde cevap verdi.Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin borçlanacağı takdirde 5237 sayılı kanuna göre yargılanacağı uyarısında bulunan Tamyürek "2011 ile getirseydiniz lafımız yoktu. Ama 2012 ile getiriyorsunuz. Çok zaruri olan ihtiyaçlara tabi ki destek verelim. Bir köprülü kavşak, bir alt üst geçit yapıyor olsan destek verirdik. Ama sen yatırım yapmayacağım, borçları ödeyeceğim dedin. Göreve geldin borç alıp borç ödemeyle getirdin. Bir tane yatırımın yok. Biz neye göre size borçlanma yetkisi verelim. Biz AK Parti grubu olarak katılmıyoruz" dedi.
SİYASİ ÖLÜ SOYUCULUK
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanına borçlanma yetkisi verilmesini destekleyen MHP'li Grup Sözcüsü Reşat Oktay ise belediyeye borçlanma yetkisi verilmezse bütçenin açık vereceğini söyledi. Bundan sonra gelişen olaylarda hem personel paralarının ödenemeyeceğini, hem de hizmetlerin durdurulmak zorunda kalacağını kaydeden Oktay, "Ama burada başka bir husus daha karşımıza geliyor ki, bu siyasi anlamda bir seçime yaklaşma dönemi içerisinde böyle bir olayın vuku bulmasından faydalanma zihniyetinden başka bir zihniyet değildir. Sorumlu bir muhalefet anlayışı değildir. Ortaya sorun, zorluk çıkaracaksınız ve sonuçta olacak olan olaylardan da siyasi olarak rant bekleyeceksiniz. Buna siyasi ölü soyuculuk denir. Bu kelimeyi sayın Başbakan da kullandı" şeklinde konuştu.
BU BEYAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ MECLİSİNE YAKIŞMADI
MHP Grup sözcüsü Oktaya cevap vermek için söz alan Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü ise, "Evet Başbakan ölü soyucu, ya da ölü sevici anlamına gelen nekrofil kelimesini kullanmıştır ama siyaseten anlaşamadığı kişilere değil, masum insanlara kurşun sıkmak suretiyle birliğimizi ve bütünlüğümüzü parçalayanlara karşı kullanmıştır. Bunu AK Partililer dahil, hiçbir meclis üyesi arkadaşlarımızın hak ettiğini düşünmüyorum. Bu beyan Antalya Büyükşehir Belediyesi meclisine yakışmamıştır. Bu kelimeyi şahsım adına kabul etmiyorum. Biz birbirimizden farklı düşünebilir, borçlanmaya karşı olabiliriz ama bu kendi fikirlerimizi söylememiz karşısında böyle bir ithama maruz kalmamızı gerektirmiyor" şeklinde konuştu.
Gergin tartışmaların ardından Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın borçlanma yetkisi almak için oylama yaptı. Ak Parti Grubuna hitaben 'Hepinizin gözünüzün içine baka baka oylama yapacağım' diyen Akaydın CHP ve MHP'nin olumlu AK Partinin ise karşı oyu ile 97 milyon TL borçlanma yetkisini oy çokluğu ile meclisten geçirdi.
Daha sonra Muratpaşa İlçesi sınırları içerisindeki Konuksever Mahallesi'nde yapılacak AVM ile ilgili tartışılan maddede Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen, konuyu tartışmak için zaman varken hızlı şekilde meclisin gündemine getirildiğine itiraz etti. Her açılan AVM'nin yüzlerce küçük esnafın borç batağına sürüklenmesi anlamına geldiğini söyleyen Başkan Evcilmen, "Her açılan AVM o bölgede ciddi bir AVM sorunu oluşturacak. Biz bunu düşünemezsek bunu kim düşünecek. Bunu sokaktaki adam düşünmez. Eğer biz buna dikkat etmezsek bu kentin geleceğini de doğru kurgulamamış oluruz. Zaten böyle bir imar komisyonu kararı da kolay kolay önünüze gelmez. Bir kere daha düşünün, sağduyulu düşünün. Vereceğiniz karara yeniden bir form, profil getirir" dedi.
Konuşmaların ardından Muratpaşa Belediyesi sınırları içerisinde Konuksever Mahallesi'ne yapılacak olan AVM ile ilgili olarak 8 ret, 6 çekimser, 15 kabul oyu ile gündemin 53. maddesinde yer alan konut alanının ticari alana dönüştürülmesine itirazın reddi meclisten geçti.
(UG-SK-Y)

09.01.2013 13:56:03 TSI

Editör: Wan Haber