İnönü Vakfı Başkanı özden İnönü Toker, "İsviçre'nin Lozan şehrinde Lozan Barış Konferansı 20 Kasım 1922'de başlamıştır. Babam İsmet İnönü, o barış imzasının altına attığı Mustafa Kemal imzası benim için çok önemlidir. O imzayla Anadolu'ya barış geldi" dedi.
Samsun Büyükşehir Belediyesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve İnönü Vakfı'nın ortaklaşa düzenlediği '90.Yılında Lozan Konferansı ve Mübadele' adlı panel Atatürk Kültür Merkezi Küçük Salon'da yapıldı. Panele konuşmacı olarak katılan Türkiye'nin 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün kızı Özden İnönü Toker, Lozan Antlaşması'nın 24 Temmuz 1923'de 12 devlet tarafından onaylanarak Paris'te imzalandığını, görüşmelerin ise 20 Kasım 1922'de başladığını söyledi. Lozan Barış Antlaşması'nın önemli olduğunu söyleyen Özden İnönü Toker, "İsviçre'nin Lozan şehrinde Lozan Barış Konferansı 20 Kasım 1922'de başlamıştır. Babam İsmet İnönü'nün o barış imzasının altına attığı Mustafa Kemal imzası benim için çok önemlidir. Sadece benim için değil Türk milleti içinde önemlidir. O imzayla Anadolu'ya barış geldi" diye konuştu.
Lozan Barış Antlaşması'nın Kurtuluş Savaşını taçlandıran uluslararası bir belge olduğunu söyleyen Toker, "Lozan görüşmelerinin öncesi, seyri ve Lozan Barış Antlaşması'nın önemi hakkında toplumsal bilinçlendirme amaçlı bu etkinlikleri vakıf olarak üniversiteler ile birlikte konferans, panel ve açık oturumlar yapacağız" şeklinde konuştu.
Mustafa Kemal Atatürk'ün haftada iki kez evlerine misafir olduğunu söyleyen İsmet İnönü'nün kızı Özden İnönü Toker, "O, herkesle kendini aynı seviyede tutardı. Kimseyi hor görmezdi. Bizlerle yemek yer. Bizlere sürekli nasihatler verirdi. Ondan aldığım öğütleri hiç unutmadım" açıklamasında bulundu.
Özden İnönü Toker'in konuşmasından sonra '90.Yılında Lozan Konferansı ve Mübadele' adlı panele geçildi.
Panelin Oturum Başkanı Prof. Dr. Dursun Ali Akbulut ise konuşmasında, "Lozan, kuşkusuz birinci dünya savaşını sona erdiren antlaşmalardan bir tanesidir. Biz o aralarda Kurtuluş Savaşı yaptık ve mücadeleyi başarıyla tamamladık. Ama ortada yapılmayan tek antlaşma vardı. Oda Türkiye'nin yapacağı bir antlaşma var. Ortada bir Sevr var. Halen bizim mektep kitaplarımızda Sevr antlaşması deniliyor. Ahmet Selahattin bey'in bu konuyla ilgili birçok makalesi var. Uluslararası belgenin anlaşma hükmüne gelebilmesi için muhakkak parlamento tarafından onaylanması gerekiyor diyor. Sevr, devletlerarası hukuk açısından bir antlaşma değildir" dedi.
Panelde ayrıca Prof. Dr. Nedim İpek, Doç. Dr. Önder Duman ve Doç. Dr. Bünyamin Kocaoğlu konuşma yaptı. Düzenlenen Panele CHP Samsun Milletvekili İhsan Kalkavan, Samsun Vali Yardımcısı Hasan Özhan, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Tekkeköy Belediye Başkanı Hayati Tekin, OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Mustafa Cora, sivil toplum örgütü temsilcileri, siyasi partilerin ilçe başkanları ile çok sayıda davetli katıldı.
(HAK-SLH-ÖZ-Y)

30.01.2013 16:20:32 TSI

Editör: Wan Haber