Gaziantep Halk Sağlığı Müdürlüğü Ruh Sağlığı Programları Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddeler Şubesi, '9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü' nedeniyle Sanko Park AVM'de stant kurup, insanlara sigaranın zararlarını anlattı.
Sigaranın zararlarını anlatan, bilgilendirici el broşürleri dağıtan sağlık personelleri, aynı zamanda sigara bağımlılığı anketi düzenleyerek bağımlılık ölçümü gerçekleştirdi. Sigara bıraktırma polikliniklerinin tanıtımının da yapıldığı standa ilgi büyüktü.
Gaziantep Halk Sağlığı Müdürlüğü Ruh Sağlığı Programları Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddeler Şube Müdürü Psikolog Hüseyin Durak, burada sigaranın zararlarını anlattı. Durak, "Bize genetik miras olarak aktarılmış olan sigara bağımlılığını, bizden sonraki gelecek nesillere aktarmak istemiyoruz. Bunun önünde sıkı bir şekilde durmak için hem genel denetimlerimizi sıkılaştırıyoruz, sıkı bir şekilde takip ediyoruz hem okullarda öğrencilerimize, ebeveynlerimize eğitimlere devam ediyoruz hem de Gaziantep'i farkındalık ve bilinçlenme adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye, dünya sigarayı bıraktırma çalışmaları adına Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından birinci ülke seçildi. 6 tane kriterleri tamamlayarak birinci ülke seçildi. Gaziantep, Türkiye genelindeki çalışmalar açısından önemli bir yere sahip. Bu çalışmalarda Gaziantep de ilk 5'in içerisinde. Bizler gençlerimize sahip çıkmak, gençlerimizin nikotinin, tütünün ve nargilenin zararlı etkilerinden korumak için her türlü çalışmayı yapıyoruz. Bu gün de 'Dünya Sigarayı Bırakma Günü' dolayısıyla burada stant açtık. Vatandaşlarımızı bilinçlendirmeye çalışıyoruz" dedi.

"SİGARAYI BIRAKMANIN EN GÜZEL YOLU HİÇ BAŞLAMAMAK"
Sağlık Memuru Ferhat Bircan, şube olarak ortaokul ve liselere, genç insanlara, genç öğrencilere sigarayı bırakmaları için ya da hiç başlamamaları için eğitimler verdiklerini hatırlattı. Bican, "4207 sayılı tütün ve tütün ürünlerinin zararlarıyla ilgili kanun kapsamında kapalı alanlarda sigara içilip içilmediğinin denetimlerini, Halk Sağlığı Müdürlüğü Şubesi olarak bizler gerçekleştiriyoruz. Sigarayı bırakmanın en güzel yolu hiç başlamamak. Ama başladıktan sonra da bırakmak isteyen vatandaşlarımıza ve gençlerimize Şehitkamil Devlet Hastanesi, 25 Aralık Devlet Hastanesi, Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesi ve Nizip Devlet Hastane'lerinde göğüs hastalıkları uzmanlarımız tarafından sigara bırakma polikliniklerimiz mevcuttur. Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımızı bu hastanelerdeki doktorlarımıza yönlendiriyoruz. Gittikleri hastanelerde belli tetkiklerden geçtikten sonra sigarayı bırakmaları konusunda kendilerine yardımcı olunuyor" diye konuştu.
Stantta bilgi alan ve sigara kullanmayan bir vatandaş ise, "Ülkemizdeki tüm insanların, tüm gençlerin sigarayı bırakmasını istiyorum. Sigara maalesef başlayınca çok zor bırakılan bir madde. Bu tür çalışmaların yapılması çok güzel. Özellikle bu çalışmaların liselerde, üniversitelerde yapılması taraftarıyım. Bu konuda ailelerimize de çok görev düşüyor. Ailelerimiz lütfen çocuklarıyla ilgilensinler. Çocuklar her zaman ailelerinin yanlarında olduklarını bilsinler. Her sorunlarını rahatlıkla aileleriyle paylaşabilsinler" şeklinde konuştu.
(BB-MEF-Y)

09.02.2013 12:31:38 TSI

Editör: Wan Haber